Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Alegătorii din circumscripția nr. 39…

Alegătorii din circumscripția nr. 39 își trimit președintele de raion în Parlament

Democratul Ghenadie Buza, președinte al raionului Hâncești, înregistrează cel mai bun rezultat în circumscripția nr. 39 după prelucrarea a 100% din procesele-verbale. Acesta înregistrează un scor de  42,96%  sau 9 550 de voturi. Candidatul PDM este urmat de candidatul blocului electoral ACUM, Chiril Moțpan, care obține cu 2 981 de voturi mai puțin.

S-a implicat în politică inițial din partea PCRM, fiind consilier orășenesc, iar din 2010 a ajuns în Consiliul Raional ca reprezentant al PDM. A fost ales în funcția de președinte al raionului Hâncești pe 17 iulie 2015.

În luna iulie 2018, deputatul Grigore Cobzac, originar din r. Hâncești, l-a acuzat pe Ghenadie Buza, într-un text publicat pe portalul anticoruptie.md, că acesta ar participa la o schemă de racolare în PDM a primarilor din raion.

Candidatul PDM declară pentru perioada 2017 – 2018 un salariru de 236 de mii de lei, la care se mai adaugă o pensie de 26 de mii de lei, un ajutor material de 20 de mii de lei de la Consiliul Raional Hâncești și o indemnizație de 24 de mii de lei. Conform declarației de avere și interese personale, Buza deține patru terenuri, iar familia sa are în proprietate un apartament și o casă de locuit de 115 m2, dobândită în 2015.

Conform profilului realizat în cadrul inițiativei civice „Pentru un Parlament Curat”, familia Buza a finalizat construcția casei din Hâncești în 2015. Conform datelor de la Cadastru, imobilul a fost dat în exploatare în februarie 2015, fiind înregistrat pe numele soției candidatului. Casa a fost ridicată pe un teren primit de aceasta cu titlu de donație încă în anul 2009. Conform informațiilor din declarația de avere și interese, imobilul are suprafața de 115 m.p. și o valoare cadastrală de 295 mii de lei.

Am reușit să aflăm că fiica mai mică a lui Ghenadie Buza este proprietara unui apartament în Chișinău pe str. Nicolae Testemițanu. Imobilul a fost procurat de aceasta în 2013, pe când avea vârsta de 19 ani.

Urmăriți harta interactivă de pe Ziarul de Gardă pentru a vizualiza cine sunt candidații care au câștigat în circumscripțiile uninominale.

Foto: facebook.com/ghenadie.buza