12 decembrie 2017. Zi decisivă pentru Vladimir Filat

Curtea Supremă de Justiție anunță că va decide în privința admisibilității recursului în anulare în dosarul lui Vladimir Filat la data de 12 decembrie 2017. Informația a apărut pe site-ul Curții Supreme de Justiție. Avocatul Igor Popa, care apără interesele fostului premier Vlad Filat, condamnat la nouă ani de închisoare pentru corupere pasivă și trafic de influență, a depus la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) o cerere de recurs în anulare în dosarul clientului său la data de 23 august 2017. Biroul de avocați „Popa și Asociații” anunța ulterior că a solicitat CSJ-ului casarea hotărârilor instanțelor naționale, rejudecarea cauzei și pronunțarea unei noi hotărâri prin care Vlad Filat să fie achitat și eliberat din detenție. După ce avocații din același birou au utilizat această cale extraordinară de atac în dosarul de spălare de bani pe numele lui Ion Rusu, cumnatul și nașul de cununie a lui Vlad Filat, în aprilie curent, CSJ a redus termenul de detenție al acestuia de la cinci ani la trei ani și patru luni.

În comunicatul publicat de biroul de avocați „Popa și Asociații” în luna septembrie se precizează că recursul a fost depus, „deoarece dreptul intern oferă posibilitatea instanței supreme de a remedia abuzurile și încălcările admise la judecarea lui Vlad Filat”.

„În cerere, Igor Popa a evidențiat mai multe vicii fundamentale care au dus la condamnarea ilegală a lui Vlad Filat. Avocatul a invocat lipsa publicității ședințelor de judecată, încălcarea dreptului la un remediu efectiv, încălcarea dreptului la apărare, nemotivarea hotărârilor judecătorești, etc. Considerăm că repunerea în drepturi a lui Vlad Filat până la pronunțarea deciziei instanței europene va scuti Republica Moldova de o nouă condamnare la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO)”, scriu avocații, precizând că în august curent au depus o cerere la CtEDO prin care invocă faptul că pe parcursul procesului de judecată ex-premierului PLDM, Vlad Filat i-au fost încălcate mai multe drepturi garantate de Convenția pentru apărarea Drepturilor Omului și a Libertăților fundamentale.

Vladimir Filat a fost condamnat la 27 iunie 2016 la nouă ani de închisoare cu executare, fiind găsit vinovat de corupere pasivă și trafic de influență de un complet de judecători ai Judecătoriei Buiucani, din care au făcut parte magistrații Galina Moscalciuc, Andrei Niculcea și Sergiu Lazari. Vineri, 11 noiembrie 2016, judecătorii Nichifor Corochii, Ludmila Ouș și Maria Negru de la CA Chișinău au hotărât să mențină condamnarea fostului premier. La 22 februarie 2017, judecătorii Vladimir Timofti, Nadejda Toma și Constantin Alerguș  de la CSJ au examinat recursul avocaților lui Filat și l-au respins drept inadmisibil.

În septembrie 2016, CSJ a respins recursurile părților drept inadminisbile în dosarul de spălare de bani în proporţii deosebit de mari pe numele lui Ion Rusu, cumnatul și nașul lui Vlad Filat. Rusu a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare. După ce apărătorii lui Ion Rusu au depus recurs în anulare însă, cale extraordinară de atac pe care o folosesc în prezent și în dosarul Filat, CSJ a redus la trei ani și patru luni termenul de detenție pentru cumnatul și nașul fostului lider PLDM.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

 1. Reporter

  ZDG, CAPTURAT DE SCHIZOFRENIC?

  Capturat, capturat, cu tot cu roșcată! Cine-i fericitul capturator?
  De data aceasta nu-i Plahotniuc și nici vre-un oarecare burtos cu
  bani, care vrea să-și facă cheful. Capturatorul este un moșneag
  schizofrenic de vre-o 70 de ani, care scapă din când câte o tiradă
  schizofrenică. Se pare, că modelatorului ZDG îi plac seansurile
  periodice de “beșină” schizofrenică a moșneagului, deoarece i le
  postează regulat.

  Până nu demult moșneagul posta cu nume trăsnite ca, “Popa Duhu”,
  “ivancelgroaznic”, etc. În ultimul timp tot mai des se ascunde
  după nume cât se poate de europene, ca “Alonso”, sau românești, ca
  “Gicu”, “Silviu”, etc. Deseori recurge la “șmecherii” prostești și
  primitive în speranța de a se pierde în mulțime, ca scrierea numai
  cu majuscule, scrierea fără diacritice, etc.

  Caracterul manipulator al moșneagului schizofrenic cel mai bine
  s-a văzut atunci, când pe de o parte posta cu numele “Popa Duhu…”
  în mod repetat mesajul: “Vrem! Vrem! Vrem! Reunirea cu România!”,
  iar pe de alta posta cu numele “Alonso”: ” …toti acei care vor
  unire sunt niște minciunoși finanțați de cel mai mare hoț și
  minciunos pe nume Jora Soros”.

  După aceste ultime propoziții, cred că orice comentarii sunt de
  prisos, iar toată răspunderea pentru isprăvile manipulatorului
  schizofrenic cade asupra conducătoarei “roșcate” a ZDG-ului și
  parțial asupra modelatorului, care închide ochii cel puțin periodic
  asupra “șotiilor” copilărești, primitive și fără sens ale viitorului
  pacient la psihiatrie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *