Principală  —  IMPORTANTE   —   Vladislav Clima a demisionat din…

Vladislav Clima a demisionat din funcția de președinte al Asociației Judecătorilor din R. Moldova: „Fără o justiție independentă nu poate exista nici democrație, nici stat de drept”

Judecătorul Vladislav Clima a demisionat din funcția de președinte al Asociației Judecătorilor din R. Moldova. Anunțul a fost publicat vineri, 3 decembrie, pe pagina de Facebook a Asociației.

Magistratul susține că atacurile la care a fost supus sistemul judecătoresc în ultimii ani, au rezultat cu diminuarea încrederii și distorsionarea percepției societății.

Fără o justiție independentă nu poate exista nici democrație, nici stat de drept, nici garantarea drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor. În mecanismul statal de apărare a drepturilor și libertăților fundamentale ale omului, buna funcționare și organizare a autorităților judecătorești, constituie un factor de primă importanță. Aceste deziderate de independență a autorității judecătorești, de rând cu valorificarea încrederii Societății în justiție, continuă a fi și principalele valori ale judecătorilor. Cu toate acestea, spre regret, atacurile la care a fost supus sistemul judecătoresc în ultimii ani, au rezultat cu diminuarea încrederii și distorsionarea percepției societății”, se arată în declarația publicată pe Facebook.

Clima afirmă că demisionează din funcția de președinte al Asociației Judecătorilor din R. Moldova, începând cu ziua de vineri, 3 decembrie.

„Exprimându-mi speranța că în pofida dificultăților se va reuși o reformare veritabilă nu doar a sistemului judecătoresc ci și a percepției societății în adresa lui, asta fiind prima și principala premisă, fără de care este imposibilă consolidarea independenței sistemului judecătoresc, pentru care am pledat și activat în calitate de președinte al Asociației Judecătorești și voi continua din orice postură (… )”, se arată în declarație.

Vladislav Clima este judecător din 2006, fiind numit în funcție la Judecătoria Ciocana. În februarie 2017, în temeiul unui decret al președintelui Igor Dodon, ajunge judecător la CA Chișinău. În declarația cu privire la venituri și proprietate pentru 2009, depusă la trei ani de la accederea în funcția de judecător, prima disponibilă online, Clima indică o avere modestă: un venit anual, împreună cu soția sa, de 100 de mii de lei, un apartament de 70 m.p. și un automobil „Subaru Forester” fabricat în 2006 și cumpărat în leasing, inițial, de soacra sa, Vera Siminel, după care contractul de leasing fuseseră trecut pe Vladislav Clima.

Peste 10 ani, în declarația de avere și interese pentru anul 2019, Vladislav Clima indică deja o avere de milioane: trei apartamente, unul din care achiziționat în 2019, un garaj, o casă de locuit, un Land Rover Discovery Sport, fabricat în 2015 și achiziționat în 2016 cu 38 de mii de euro și, un Volkswagen Passat Comfortline, fabricat și cumpărat în 2017 cu 20 de mii de euro.

Apartamentul care apare în declarația de avere în 2019 are aproape 200 de metri pătrați și este deținut printr-un contract de comodat cu Raisa Prisejnii și are o valoare de peste 1,3 milioane de lei.

În 2019, magistratul a obținut aproape 300 de mii de lei de la locul de muncă de bază și alte 41 de mii dintr-un salariu la USM și alte 38 de la Institutul Național al Justiției. Tot în 2019, Vladislav Clima susține că a primit o donație de 30 mii de dolari de la tatăl său, Nicolae Clima, fost judecător la CSJ, actualul șef al Inspecției Judiciare de la CSM și fratele său Igor Clima. Banii ar fi fost donați pentru studiile fiului judecătorului, Clima Vlad-Tudor.

În ultimii ani, Vladislav Clima s-a remarcat prin sentințe la mai multe dosare controversate. Magistratul este șeful completului de judecată care în 2018 a menținut decizia primei instanțe de anulare a alegerilor primarului mun. Chișinău. Anterior, a dispus atribuirea unui teren de 1,1 ha de la Moldexpo pentru compania Finpar Invest, beneficiarul căreia era Vladimir Plahotniuc și unde se află sediul Holdingul media deținut de fostul lider PDM, decizia fiind ulterior anulată de Curtea Supremă de Justiție. Detalii aici.

În ultimele zile, șase judecători au demisionat din funcții. În ședința extraordinară de luni, 29 noiembrie, Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au aprobat cererile de demisie a cinci magistrați: Eduard Rațoi de la Curtea de Apel Bălți, Boris Bîrcă de la Curtea de Apel Chișinău, Galina Moscalciuc de la Curtea de Apel Chișinău, Andrei Niculcea de la Judecătoria Chișinău și Dumitru Gherasim de la Judecătoria Bălți. Marți, 30 noiembrie, CSM a aprobat și cererea de demisie a judecătorului Curții de Apel Chișinău (CA) Igor Mânăscurtă.

Într-un comentariu pentru ZdG, Vladislav Clima, președintele Asociației Judecătorilor din R. Moldova a declarat că „plecările din sistem cu certitudine nu sunt ghidate doar de procedura de evaluare. În mare parte ar exista și acest aspect, dar judecătorii spun că simt presiune. Ei spun că se tem să ia hotărâri legale de teama de a fi persecutați, de teama de a fi urmăriți. Unii judecători spun că situația este tensionată și că mâine-poimâine se va porni un dosar penal pe îmbogățire ilicită. Așteptarea zilelor de marți a ședinței Consiliului Superior al Magistraturii, când se va prezenta procurorul general interimar, la fel, îi tensionează. După ei, aceasta este o influență și o intimidare a judecătorilor”.