Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   VIDEO/ Încă 20 de zile…

VIDEO Încă 20 de zile de arest în izolator pentru deputata Marina Tauber. Magistrații Judecătoriei Chișinău au admis demersul acuzatorilor anticorupție

Deputata partidului „ȘOR”, Marina Tauber, vizată în două cauze penale pornite pe faptul „acceptării cu bună știință a finanțării partidului din partea unui grup criminal organizat” și falsificarea raportului privind gestiunea financiară a formațiunii, rămâne în arest preventiv în Penitenciarul nr. 13. Magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, au admis miercuri, 7 septembrie, demersul acuzatorilor anticorupție și au prelungit cu încă 20 de zile arestul preventiv.

„Nu mă miră această decizie. Judecătoarea nu a rezistat presiunilor și a emis această decizie. Noi o să continuăm lupta pentru cetățeni”, a declarat Marina Tauber, după pronunțarea deciziei.

Pe 2 septembrie, Procuratura Anticorupție a anunțat că judecătorului de instrucție i-a fost înaintat demersul privind prelungirea termenului măsurii preventive „arestarea preventivă” în privința învinuitei Marina Tauber cu încă 30 zile.

În iulie 2022, procurorii anticorupție în comun cu ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA), au efectuat mai multe percheziții în cadrul cauzei penale privind finanțarea ilegală a Partidului Politic „ȘOR”. Atunci, CNA anunța că în primul semestru al anului curent, Partidul Politic „ȘOR” ar fi efectuat plăți în sumă de 600 000 de euro, pe când cheltuielile raportate erau de puțin peste 228 000 de lei.

Potrivit probelor administrate pe dosar, s-a constatat că partidul ar fi acceptat conștient bani de proveniență dubioasă, din partea unei „grupări criminale”, care erau folosiți în interes de partid, precum onorarii pentru artiști, salarii pentru membri și organizarea de proteste. Conform CNA, banii „grupului criminal” ajungeau în R. Moldova sub formă de transferuri și convertiri, inclusiv în criptovalută, iar pentru a camufla originea mijloacelor financiare, erau folosite diverse canale de finanțare precum Dubai, Viena, Monaco.

Tot în iulie, procurorul general interimar, Dumitru Robu, a înaintat Parlamentului două cereri de ridicare a imunității în privința deputatei Marina Tauber, vizată în două cauze penale pornite pe faptul „acceptării cu bună știință a finanțării Partidului Politic „ȘOR” din partea unui grup criminal organizat”. Tauber a rămas fără imunitate parlamentară joi, 21 iulie.

Tauber a calificat ridicarea imunității parlamentare drept o „decizie politică care deja a fost luată”. Vicepreședinta formațiunii s-a declarat nevinovată și a spus că nu se teme de nimic, „nici de rețineri și nici de percheziții”.

Pe 23 iulie curent, Marina Tauber a fost plasată în arest preventiv pentru 30 de zile în Penitenciarul nr. 13 din Capitală. Pe 16 august, magistrații au prelungit cu încă 20 de zile mandatul de arestare în penitenciarul nr. 13 pe numele deputatei Marina Tauber.