Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ IGP s-a adresat în…

VIDEO IGP s-a adresat în instanța de judecată cu solicitarea de a obliga Primăria Chișinău să suspende manifestațiile organizate de Partidul „Șor”

Sursa foto: ZdG

Reprezentanții Inspectoratului General al Poliției (IGP) anunță că s-au adresat, pe 4 octombrie, în instanța de judecată, cu solicitarea de a obliga Primăria municipiului Chișinău să suspende manifestațiile organizate de Partidul Politic „Șor” în centrul capitalei. Poliția menționează că are în proces de documentare o cauză penală pentru amenințarea sau violența săvârșită asupra unei persoane cu funcție de răspundere și sunt înregistrate 40 de proceduri contravenționale care se referă la încălcarea legislației de către protestatarii aduși în mod organizat de Partidul „Șor”.

Poliția a remis Primăriei municipiului Chișinău șase sesizări cu privire la încălcările admise în spațiul public, fiind punctate „numeroase abateri și solicitând modificarea programului de întruniri sau, după caz, sistarea acestora”.

„(…) Poliția a cerut APL-ului să intervină și să întreprindă acțiuni de neadmitere a unor asemenea nereguli, inclusiv a celor ce țin de protecția mediului și păstrarea unui climat curat în spațiul public. Or, anume subdiviziunile APL-ului (Salubritatea, Spațiile Verzi) sunt responsabile direct de păstrarea unui mediu curat în capitală, inclusiv la așa gen de evenimente. Totodată precizăm că, în condițiile Legii 26 cu privire la întruniri, responsabilă de buna organizare a evenimentelor este Administrația Publică Locală, constatându-se în acest sens lipsa totală de implicare și intervenție.

Pe 30 septembrie curent, Poliția s-a adresat cu o cerere prealabilă Primăriei municipiului Chișinău cu solicitarea de sistare a acestui tip de întruniri, la care Primăria nu a reacționat. Respectiv, pe 4 octombrie curent, Poliția s-a adresat în instanța de judecată cu solicitarea de a fi obligată Autoritatea Publică Locală să suspende aceste întruniri (…)”, arată un comunicat al IGP.

Potrivit IGP, cele 40 de proceduri contravenționale se referă la „nesubordonare, huliganism (urinat, fumat, vomitat, consum de alcool în loc public), ultragierea angajaților forțelor de ordine, prezența persoanelor cu antecedente penale în rândul protestatarilor, încălcarea legislației cu privire la protecția specială a copiilor aflați în situație de risc, blocarea intenționată a carosabilului, limitarea accesului presei și agresarea jurnaliștilor în timpul activității de mediatizare a evenimentelor”.

„Poliţia nu are scopul de îngrădire a dreptului cetățenilor la libera exprimare, dar acesta urmează a fi asumat responsabil, fără a fi încălcate drepturile şi libertăţile altor persoane”, se mai arată în comunicat.

Anterior, IGP anunța că a sesizat în repetate rânduri Primăria municipiului Chișinău despre încălcările comise de manifestanți, însă „nu s-a luat atitudine”.

Câteva mii de oameni au participat la protestele organizate în ultimele săptămâni de Partidul „Șor” în fața Președinției și a Parlamentului. Au mărșăluit pe străzile capitalei, au strigat lozinci împotriva guvernării, i-au aclamat pe Ilan Șor și pe Marina Tauber, iar unii dintre ei îngheață și acum în corturile partidului din așa-numitul „Orășel al Schimbării”. 

Patru reporteri ai Ziarului de Gardă s-au infiltrat în rândurile protestatarilor Partidului Șor în ajunul mitingului din 18 septembrie din Chișinău. Am pornit împreună cu protestatarii din mai multe locații din Orhei, aflate din timp, iar ulterior, timp de mai multe zile am documentat, din interior, modul cum sunt mobilizați, transportați organizat și plătiți ca să-și manifeste „atitudinea civică”. Trei dintre reporteri, la câteva zile după ce au participat la protest, au fost remunerați de către persoanele responsabile de recrutarea protestatarilor, așa zisele „patratiste”, cu câte 400 de lei. Banii i-am primit în diferite locații din Orhei, iar tot procesul a fost filmat și documentat de ZdG.