Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   (VIDEO) Explicația CNI: de ce…

(VIDEO) Explicația CNI: de ce nu va verifica averea Domnicăi Manole

Comisia Națională de Integritate (CNI) nu va verifica averea Domnicăi Manole, magistrata care a obligat, printr-o hotărâre din 14 aprile curent, Comisia Electorală Centrală să  organizeze un referendum republican propus de platforma civică „Demnitate și adevăr”. În ședința de astăzi, doar un membru CNI a susținut cererea înaintată de Procuratura Anticorupție, pentru examinarea eventualei încălcări a regimului juridic al declarării veniturilor şi proprietăţii pentru anul 2015, admise de magistrată. Alți trei membri CNI au respins cererea.

Sursa Video: www.ZdG.md

„Cei de la Procuratura Anticorupție nu au venit cu nominalizarea concretă, pe ce aspecte să fie verificată. CNI a făcut verificări privind venituri și proprietăți, dar nu a fost inițiat controlul, deoarece făcând activitățile de control prealabil, până la inițierea sau respingerea actului de constatare, membrii Comisiei s-au expus privind respingerea acestei proceduri de inițiere a unui control în privința dnei Manole.”, a declarat Eugeniu Vițu, purtătorul de cuvânt al CNI.

La sfâr­și­tul lunii mar­tie, Comi­sia Elec­troală Cen­trală a res­pins ini­ția­tiva de orga­ni­zare a unui refe­ren­dum repu­bli­can de modi­fi­care a Con­sti­tu­ției, ini­țiat de Plat­forma DA. Printr-o hotă­râre din 14 apri­lie curent, Domnica Manole a dis­pus însă anu­la­rea hotă­rârii CEC şi ini­ţi­e­rea refren­du­mu­lui repu­bli­can con­sti­tu­ţio­nal. Peste o săp­tămână însă CEC şi-a făcut drep­tate la CSJ, care a dis­pus casa­rea hotă­rârii magis­tra­tei Manole. La 31 mai, CSM, într-o ședință închisă, a accep­tat sesi­za­rea Pro­cu­ro­ru­lui Gene­ral inte­ri­mar şi a eli­be­rat acor­dul pen­tru por­ni­rea urmă­ri­rii penale în pri­vinţa jude­cătoarei Curţii de Apel Chi­şi­nău, Domnica Manole, pen­tru pro­nu­nţa­rea unei hotă­râri con­trare legii.

După pro­nun­ța­rea deci­ziei, Domnica Manole a decla­rat că la pro­nun­ța­rea hotă­rârii din apri­lie 2016 nu a făcut alt­ceva decât să res­pect legea, iar acesta este pre­țul plătit de un jude­că­tor pen­tru o jus­ti­ție corectă și echi­ta­bilă în R. Mol­dova. „Dacă aceste lucruri  se per­mit în cazul unui jude­că­tor cu expe­riență de peste 20 ani, des­pre ce fel de jus­ti­ție vor­bim noi față de alți cetă­țeni?”,  a între­bat jude­că­toa­rea Manole în cadrul unei con­fe­rințe de presă.

La 23 iunie, CSJ a res­pins soli­ci­ta­rea magis­tra­tei de a sus­penda exe­cu­ta­rea hotă­rârii CSM din 31 mai 2016. Îna­inte ca CSJ să exa­mi­neze soli­ci­ta­rea, la 22 iunie, pro­cu­ro­rii Anti­co­ru­pţie au ridi­cat cal­cu­la­to­rul din biroul de ser­vi­ciu al magis­tra­tei Manole și i-au pre­zen­tat ordo­nanța de înce­pere a urmă­riri penale din data de 8 iunie.

Foto: unimedia.info