Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Detalii din sentința emisă…

VIDEO Detalii din sentința emisă în dosarul accidentului rutier de pe viaduct. Tatăl Marcelei Paladi: „Nu cred în justiție”

Sursa foto: ZdG

Magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, au pronunțat miercuri, 3 mai, sentința în cazul Marcelei Paladi, tânăra de 25 de ani care a rămas fără picioare în urma unui accident rutier de pe viaduct. Ziarul de Gardă a participat la ședința de judecată în care a fost emisă hotărârea și vă prezintă detalii.

Gheorghe Begu, șoferul automobilului implicat în accident, care nu s-a prezentat la ședință, a fost condamnat la trei ani și șase luni de închisoare, cu anularea dreptului de a conduce mijloace de transport. Instanța a decis ca acesta să execute o pedeapsă cu închisoare pe un termen de doi ani în penitenciar de tip deschis, iar executarea restului pedepsei aplicate cu închisoarea de un an și șase luni se suspendă parțial pe o perioadă de probațiune de trei ani, „dacă în această perioadă inculpatul nu va săvârși o nouă infracțiune și prin respectarea condițiilor probațiunii, va îndreptăți încrederea ce i s-a acordat”.

De asemenea, judecătorii au dispus încasarea din contul lui Gheorghe Begu a sumei de 1 000 000 de lei, cu titlu de prejudiciu moral cauzat prin infracțiune, 1 000 000 de lei, cu titlu de prejudiciu biologic, și 5000 de lei cu titlu de cheltuieli judiciare. Cât privește acțiunea civilă privind repararea prejudiciului material cauzat în sumă de 1 291 719 lei, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a admis în principiu acțiunea, urmând ca în privința cuantumului solicitat să se expună instanța de judecată civilă. 

Sentința a fost pronunțată de magistrata Olga Bejenari, care activează în sistemul judecătoresc din decembrie 2014. Ea a menționat că pedeapsa cerută de procurori, de patru ani și șapte luni de închisoare, a fost admisă parțial, pentru ca Gheorghe Begu „în termen de trei ani să întoarcă prejudiciul” cauzat tinerei.

Olga Bejenari, magistrată la Judecătoria Chișinău. Sursa foto: ZdG

„I (lui Gheorghe Begu, n.red.) se stabilește o pedeapsă cu închisoare pe un termen de 3 ani și 6 luni cu executare în penitenciar de tip deschis și cu anularea dreptului de a conduce mijloace de transport (…). Se obligă Begu Gheorghe ca în perioada de probațiune să nu-și schimbe domiciliul sau reședința fără consimțământul organului competent, să repare daunele cauzate părților civile în termen de 3 ani de la eliberarea din detenție. Controlul asupra executării de către Begu Gheorghe a obligațiilor stabilite prin prezenta sentință în perioada de probațiune se pune în seama organului de probațiune în raza teritorială a domiciliului acestuia”, a declarat magistrata.

Instanța a mai decis ca în privința lui Ghoerghe Begu să fie aplicat arestul preventiv, iar permisul de conducere pe numele acestuia urmează să fie transmis Agenției Servicii Publice (ASP), pentru a fi anulat.

Termenul de executare a pedepsei în privința lui Begu Gheorghe se va calcula din momentul reținerii acestuia. Permisul de conducere emis pe numele lui Begu Gheorghe din 27 mai 2015, cu dreptul de a conduce corespunzător categoriile B și C, se va remite în termen de 10 zile Agenției Servicii Publice pentru anularea acestuia, din momentul rămânerii definitive a prezentei sentințe până la data când sentința va deveni definitivă. Se aplică în privința lui Begu Ghoerghe măsura preventivă – arestul preventiv, pentru asigurarea punerii în executare a pedepsei cu închisoarea (…).

(…) Se admite demersul procurorului și se încasează de la Begu Gheorghe în beneficiul statului cu titlu cheltuieli financiare suportate pentru efectuarea expertizelor judiciare medico legale din 23 februarie 2023 – mijloace bănești în cuantum de 768 de lei (…). Acțiunea civilă depusă de către partea civilă Marcela Moleșteanu (Marcela Paladi n.red.) și avocatul Călin Melinteanu, care au solicitat încasarea cu titlu de prejudiciu biologic din contul lui Begu Gheorghe, în beneficiul Marcelei Moleșteanu, a mijloacelor bănești în cuantum de 2 milioane de lei și încasarea cu titlu de prejudiciu moral cauzat prin infracțiune în contul lui Begu Gheroghe în beneficiul Marcelei Moleșteanu a mijloacelor bănești de 3 milioane de lei se admite parțial (…)”, a declarat judecătoarea.

După pronunțarea sentinței, Veaceslav Balan, procurorul care gestionează dosarul privind accidentul rutier de pe viaduct, a spus că urmează să analizeze hotărârea instanței, iar ulterior va decide ce acțiuni va întreprinde.

Veaceslav Balan, procurorul care gestionează dosarul privind accidentul rutier de pe viaduct. Sursa foto: ZdG

„(…) Eu voi studia sentința, am să mă uit la argumentele care au fost evocate de instanța de judecată, după care în termen de 15 zile, conform legislației în vigoare, o să decid ce voi face mai departe”, a subliniat acuzatorul de stat.

Călin Melinteanu, avocatul tinerei, a menționat că urmează să analizeze decizia instanței și că va discuta cu clienta sa despre sentință. Apărătorul a afirmat că tânăra se află în Germania, unde urmează să-i fie puse proteze la picioare, motiv pentru care nu a participat la ședința de judecată.

Călin Melinteanu, avocatul Marcelei Paladi. Sursa foto: ZdG

„Referitor dacă suntem de acord sau nu cu soluția adoptată, urmează în primul rând să analizăm toate motivele și argumentele pe care instanța de judecată le-a indicat în sentința pronunțată, respectiv urmează să discutăm această poziție și soluția, în special, cu clienta mea, Marcela Paladi, și ulterior vom lua o decizie vizavi de contestarea ei în instanța de apel sau nu (…)”, a declarat avocatul Marcelei Paladi.

Tatăl Marcelei Paladi, prezent și el la ședință, s-a arătat dezamăgit de hotărârea instanței și a declarat că se aștepta la o sentință mai dură.

Tatăl Marcelei Paladi. Sursa foto: ZdG

„(…) Nu cred în justiție (…). El (Gheorghe Begu n.red.) nu și-a cerut scuze oficial, nu s-a implicat în nimic. Este mândru. El știe că la noi se mai poate de cumpărat pe cineva. Niciodată nu ne-a contactat (…). La noi așa e legea, mai întâi îl preîntâmpină să fugă și apoi îi dă ani de închisoare (…)”, a declarat tatăl tinerei.

Sentința Judecătoriei Chișinău:

Pe 13 martie 2023, cauza penală pornită pe faptul accidentului de pe viaduct, care a lăsat o tânără fără ambele picioare, a fost remisă în instanța de judecată. Procurorii din cadrul Procuraturii municipiului Chișinău au înaintat acuzarea pe faptul că, „învinuitul, pe 6 februarie 2023, pe timp de noapte, deplasându-se pe bulevardul Dacia al capitalei, ignorând prevederile Regulamentului de circulaţie rutieră, cu partea din față a automobilului s-a tamponat în partea din spate a unui alt automobil, care era oprit pe banda nr. 2 din motiv că era avariat, strivind-o pe victimă între automobile în momentul în care ultima dorea să instaleze „triunghiul de siguranță””.

Conform raportului de expertiză judiciară medico-legală, Marcelei Paladi i-au fost cauzate vătămări corporale grave. Urmare a accidentului rutier, potrivit Procuraturii Generale, a fost lovită încă o persoană, care a căzut jos pe carosabil și s-a ales cu vătămări corporale neînsemnate.   

Gheorghe Begu, șoferul BMW-ului verde implicat în accident este specialist în domeniul IT și activează la o companie din domeniu.