Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Detalii de la procurori…

VIDEO Detalii de la procurori în legătură cu perchezițiile efectuate la mai multe locații ale familiei ex-președintelui socialist al R. Moldova Igor Dodon, învinuit pe mai multe capete într-un dosar penal

Procurorii anticorupție au efectuat marți, 24 mai, zece percheziții în mai multe imobile ale familiei fostului președinte al R. Moldova Igor Dodon, reținut pentru 72 de ore fiind învinuit de corupere pasivă, acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală, trădare de Patrie și îmbogățire ilicită, și în trei automobile. În cadrul perchezițiilor efectuate, procurorii au depistat bunuri și bani în sumă de zeci de milioane de lei, iar în una din locațiile supuse perchezițiilor au fost depistate peste 600 de mii de lei, 17 mii de euro și 1000 de dolari.

Declarațiile au fost făcute de către șefa interimară a Procuraturii Anticorupție (PA), Elena Cazacov, în cadrul unui briefing de presă.

Potrivit PA, în urma perchezițiilor, socialistul Igor Dodon a fost reținut și plasat în izolatorul Centrului Național Anticorupție (CNA) pentru 72 de ore.

„Procurorii anticorupție împreună cu CNA și SIS au descins cu percheziții în mai multe locații pe cazul ce privește așa-zisul caz generic „kuliok”, fiind efectuate 10 percheziții în imobile și în trei automobile. În cadrul anchetei sunt cercetate fapte cu privire la îmbogățirea ilicită, trădare de Patrie, coruperee pasivă și finanțarea ilegală a partidului, care au avut loc din 2014 și până în prezent, inclusiv evenimente care au fost vizate în imaginile video date publicării în sursele mass-media. Subiecții principali ai anchestei sunt un ex-președinte al R. Moldova precum și persoane interpuse al acestuia și alte persoane care au tangență la săvârșirea faptelor instrumentate. Bunurile și banii rezultați care au fost utilizați la comiterea infracțiunii depășesc valoarea de zeci de milioane de lei, incluzând valută, bunuri imobile și mijloace de transport. În rezultatul perchezițiilor la persoanele anchetate au fost depistate mai multe bunuri de lux, mijloace bănești în valută națională și străină, contracte, sume de bani, chitanțe, documente, recipise, care au fost ridicate și urmează a fi examinate în cadrul cauzei respective. Modul luxos și bunurile de lux care au fost depistate și ridicate urmează a fi investigate minuțios și supuse verificărilor în vederea stabilirii faptului dacă acestea au tangență la îmbogățirea ilicită. În cadrul efectuării perchezițiilor, una din persoane a încercat să distrugă probele prin înghițire înscrisurile depistate la domiciliu care confirmă tranzacțiile cu bunuri imobile ce depășesc suma de 700 de mii de euro. La persoana respectivă au fost găsite și alte surse bănești în valoare de peste 37 de mii de euro. (…) Persoanele investigate au ascuns unele bunuri și documente purtătoare de informații și obiectele relevante pentru cauza investigată. (…) În una din locațiile supuse perchezițiilor au fost depistate peste 600 de mii de lei, iar într-un plic cu simbolica unui partidul – 17 mii de euro și 1000 de dolari. (…) Perchezițiile au permis de a constata că doar la începutul anului 2022, persoanele supuse cercetărilor au beneficiat de unele surse pe care nu le cunoaștem în vederea obținerii unor tururi turistice care depășesc suma de 4 milioane de ruble. În privința celor două persoane, au fost dispuse reținerea pentru 72 de ore. Au fost descoperite urme care demonstrează comiterea infracțiunilor investigate”, a declarat Elena Cazacov, șefa interimară a PA.

În dimineața zilei de 24 mai, oamenii legii au descins cu percheziții la domiciliul fostul președinte socialist al R. Moldova, Igor Dodon. În timpul perchezițiilor, la mai multe locații ale familiei fostului președinte socialist al R. Moldova Igor Dodon, procurorii au găsit circa un milion de lei în numerar și o recipisă cu 25 de mii de euro pentru mobilier de bucătărie, potrivit unor surse ale Ziarului de Gardă din cadrul organelor de drept.

Conform unor surse ale ZdG, în timpul perchezițiilor la Sadova, la casa părintească a lui Igor Dodon, procurorii au găsit circa 680 mii de lei, 17 mii de euro și 1000 de dolari în numerar.

Conform surselor ZdG, percheziții au loc la Sadova, la casa părintească și la casa lui Igor Dodon din Chișinău, la baza de odihna din Sadova „Sadovo”, la Molovata, pe malul Nistrului, acolo unde familia lui Dodon a investit într-o altă baza de odihnă, la sediul fundațiilor fostului președinte socialist al R. Moldova, inclusiv la sediul Uniunii de Afaceri Moldo-Rusă, unde Igor Dodon este președinte.

Pe 18 mai 2022, Procuratura Generală (PG) a dispus inițierea urmăririi penale în așa numitul dosar „kuliok”. Decizia PG a fost luată la o zi după ce Curtea de Apel (CA) Chișinău a casat integral Hotărârea Judecătoriei Chișinău, sectorul Ciocana, privind menținerea Ordonanței de neîncepere a urmăririi penale împotriva fostului președinte al R. Moldova, socialistul Igor Dodon, precum și anularea aceleiași Ordonanțe, semnată de fostul procuror-adjunct al Procuraturii Anticorupție, Vasile Levițki, pe faptul pretinsei finanțări ilegale a PSRM, în baza imaginilor video de la negocierile care au avut loc în iunie 2019 la sediul PDM între Igor Dodon și Vladimir Plahotniuc.

Percheziții la fostul președinte socialist al R. Moldova, Igor Dodon: fostul lider al PSRM este bănuit de corupere pasivă, acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală, trădare de patrie și îmbogățire ilicită