Principală  —  IMPORTANTE   —   Vasile Costiuc, plasat în izolatorul…

Vasile Costiuc, plasat în izolatorul CNA pentru 72 de ore în dosarul afacerilor ilegale cu terenuri de la Durleși, a declarat greva foamei. Anunțul făcut de avoctul acestuia

Foto via Facebook

Liderul Partidului Politic „Democrația Acasă”, Vasile Costiuc, reținuț și plasat în izolatorul CNA pentru 72 de ore în dosarul afacerilor ilegale cu terenuri de la Durlești, după ce autoritățile au descins cu percheziții la domiciliul acestuia, a declarat greva foamei. Un anunț în acest sens a fost făcut miercuri, 12 ianuarie, de către avocatul acestuia într-un live pe Facebook.

„Este plasat în izolatorul CNA. Ne-a rugat să-i aducem câteva cărți, anumite pastile pentru că are anumite probleme cu sistemul circulator. Ne-a anunțat că, în termenul acesta de 72 de ore, declară greva foamei. El nu va mânca timp de 72 de ore. (…) Vom face careva acțiuni împotriva procesului verbal de percheziții întrucât în urma acestei percheziții i s-a ridicat doar telefonul mobil. (…) Alte bunuri nu au fost ridicate de la domiciliul lui Costiuc. (…) În 2015, Costiuc a fost audiat în calitate de martor în această cauză. Așteptăm ca organul de urmărire penală să vină cu o reacție”, a declarat avocatul lui Vasile Costiuc.

Consilier municipal, Veaceslav Nedelea și liderul Partidului Politic „Democrația Acasă”, Vasile Costiuc, reținuți pentru 72 de ore de ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) în dosarul afacerilor ilegale cu terenuri de la Durlești sunt bănuiți că ar fi acționat în interesele unui grup organizat și ar fi participat la tranzacții fictive, în urma cărora zeci de terenuri au intrat în posesia membrilor familiei, rudelor și apropiaților fostului primar de Durlești, iar pentru că ar fi participat la această schemă ar fi fost remunerați financiar.

Între timp, Procuratura Anticorupție anunță că trei persoane au fost reținute în urma perchezițiilor din miercuri dimineață. Detalii aici

DETALII AICI: Cine este fostul deputat democrat, actual consilier municipal, reținut de CNA în dosarul afacerilor ilegale cu terenuri de la Durlești fiind acuzat că „a intrat ilegal în posesia unor terenuri”: a ocupat anterior fotoliul de primar interimar de Durlești

Anterior, în același dosar, opt persoane din anturajul familiei fostului primar au fost supuse perchezițiilor domiciliare. Ofițerii CNA au căutat probe privind implicarea celor opt persoane în actele de corupție de la primărie. De la fața locului, au fost ridicate acte despre costul tranzacțiilor, telefoane mobile și alți purtători de informații. În prezent, acestea sunt cercetate în stare de libertate, urmând ca procurorii să stabilească statutul lor procesual, în funcție de probatoriul acumulat.

La finele anului trecut, mai mulți foști funcționari din cadrul Primăriei Durlești, inclusiv fiica ex-primarului, au ajuns să fie cercetați penal de ofițerii CNA și procurorii anticorupție pentru abuz de serviciu. Aceștia sunt bănuiți că ar fi pus la cale o schemă de înstrăinare a terenurilor din raza orașului Durlești, în baza unor decizii ale Consiliului orășenesc. Funcționarii ar fi eliberat, în mod fraudulos, titluri de autentificare a dreptului deținătorului de teren pentru mai multe loturi, amplasate în extravilanul din Durlești. Ulterior, beneficiarii fictivi ai acestor terenuri se prezentau la notar, unde semnau procuri generale, care îi împuterniceau pe primar și pe fiica acestuia să administreze și să înstrăineze terenurile respective. Pentru a da un aspect legal acestei scheme, au avut loc tranzacții de vânzare-cumpărare fictive a terenurilor contra unor sume simbolice. Astfel, prejudiciul estimat pentru bugetul de stat depășește 7 milioane de lei.

Atunci, o persoană a fost reținută și arestată, fiind cercetată pentru abuz de putere sau de serviciu. Pentru repararea prejudiciului, ofițerii CNA au solicitat Agenției pentru Recuperarea Bunurilor Infracționale (ARBI) să identifice și să aplice sechestre pe bunurile a doi figuranți în dosar. Este vorba despre fostul primar și fiica acestuia.

Publicitate
Publicitate