Principală  —  IMPORTANTE   —   Precizările Procuraturii Anticorupție cu privire…

Precizările Procuraturii Anticorupție cu privire la perchezițiile efectuate în dosarul penal privind deposedarea de terenuri a Primăriei orașului Durlești: au fost reținute trei persoane pentru 72 de ore. Ce acuzații li se aduc

Sursa foto: Captură Democrația Acasă

În rezultatul perchezițiilor efectuate miercuri dimineață, 12 ianuarie, de către procurorii anticorupție în comun cu ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) la domiciliile a trei persoane suspecte a fi implicate în dosarul privind deposedarea de terenuri a Primăriei orașului Durlești, au fost reținute trei persoane pentru 72 de ore. Conform CNA, au fost reținuți liderul Partidului Politic „Democrația Acasă”, Vasile Costiuc, și fostul deputat democrat Veceaslav Nedelea. A treia persoană, potrivit unor surse ale Ziarului de Gardă, este Elena Baraboi, fiind reținută în calitate de persoană interpusă.

Procuratura Anticorupție (PA) precizează că aceștia sunt bănuiți de complicitate în săvârșirea infracțiunii de abuz de serviciu, săvârșit în interesul unui „grup criminal organizat” și spălarea banilor săvârșite de un „grup criminal organizat” și în proporții deosebit de mari, infracțiuni săvârșite în comun cu funcționarii publici din cadrul Consiliului și Primăriei orașului Durlești, municipiul Chișinău, manifestată prin deposedarea de terenuri a administrației publice locale.

„Actualmente, procurorii anticorupție urmează să le aducă la cunoștință învinuirea formulată și să decidă asupra măsurilor preventive ce urmează a fi aplicate în privința celor trei persoane reținute.

Ofițerii CNA și procurorii anticorupție au desfășurat miercuri dimineață, 12 ianuarie, percheziții în dosarul Primăriei Durlești privind înstrăinarea frauduloasă a terenurilor.

În cadrul aceleiași cauze penale, în noiembrie 2021 a fost reținută Diana Crudu, fiica fostului primar de Durlești, care în prezent se află în arest la domiciliu, pe un termen de 30 zile. Detalii aici.

Conform PA, schema infracțională de deposedare a Primăriei orașului Durlești de terenuri a fost pusă în aplicare în perioada anilor 2005-2007. Astfel, urmare a acțiunilor ilegale ale funcționarilor publici din cadrul Consiliului și Primăriei orașului Durlești, municipiul Chișinău, care au acționat în cadrul unui „grup criminal organizat”, administrația publică locală a orașului Durlești a fost deposedată de 25 terenuri, cu suprafața totală de 1,5442 ha, în valoare de 7 750 751 lei.