Principală  —  IMPORTANTE   —   Cine este fostul deputat democrat,…

Cine este fostul deputat democrat, actual consilier municipal, reținut de CNA în dosarul afacerilor ilegale cu terenuri de la Durlești fiind acuzat că „a intrat ilegal în posesia unor terenuri”: a ocupat anterior fotoliul de primar interimar de Durlești

Fostul deputat democrat, actualul consilier municipal, Veaceslav Nedelea, a fost reținut de ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) miercuri dimineață, după ce autoritățile au descins cu percheziții la domiciliul său. Acțiunile ofițerilor CNA se desfășoară în dosarul afacerilor ilegale cu terenuri de la Durlești, iar Nedelea, împreună cu liderul Partidului Politic „Democrația Acasă”, Vasile Costiuc, și el reținut de CNA, sunt banuiți că „au intrat ilegal în posesia unor terenuri”. Nedelea a asigurat interimatul funcției de primar de Durlești în perioada 2004-2007.

La 5 mai 2021, consilierul municipal de pe lista formațiunii politice Partidul Democrat din Moldova (PDM) Veaceslav Nedelea, fost deputat democrat, a anunțat că părăsește fracțiunea PDM din motiv că nu este de acord cu „politica conducerii de promovare în funcțiile politice”. Detalii aici

Fostul deputat democrat Veaceslav Nedelea s-a ales cu un mandat de consilier municipal în luna iunie a anului 2019.

Veaceslav Nedelea

Nedelea a candidat pe circumscripția uninominală nr. 27 la alegerile parlamentare din februarie 2019, însă nu a reușit să obțină mandatul.

Veaceslav Nedelea a fost al 32-lea pe lista PDM la alegerile parlamentare din 2014. Anterior, a fost director al Direcției Poșta Chișinău.

Publicitate
Publicitate

În Parlament a ajuns în mai 2018, din postura de administrator principal interimar al Zonei Antreprenoriatului Liber „Expo-Business-Chișinău”, fiind desemnat în această funcţie de către Guvernul Filip, la începutul anului 2016. Nedelea a activat anterior și la Întreprinderea de Stat CRIS „REGISTRU”, dar și la SA „Moldtelecom”. În perioada 2004 – 2007 acesta a ocupat fotoliul de primar interimar de Durlești.

Miercuri dimineață CNA și procurorii anticorupție desfășoară percheziții la patru adrese din raza municipiului Chișinău, în dosarul primăriei Durlești privind înstrăinarea frauduloasă a  terenurilor. Potrivit CNA acțiunile de urmărire penală au loc „la persoane care au intrat ilegal în posesia terenurilor, fiind în cercul de apropiați ai fostului primar”.

Dosarul afacerilor ilegale cu terenuri de la Durlești

Pe 19 noiembrie 2021, CNA anunța că mai mulți foști funcționari din cadrul Primăriei Durlești sunt cercetați penal de ofițerii CNA și procurorii anticorupție într-un dosar de abuz de serviciu. Aceștia sunt bănuiți că ar fi pus la cale o schemă de înstrăinare a terenurilor din raza orașului Durlești, în baza unor decizii ale Consiliului orășenesc. 

În continuarea acțiunilor sale infracționale, conform CNA, fostul consilier le-ar fi solicitat pretinșilor beneficiari să se prezinte la notar, unde ar fi semnat procuri generale, care îl împuterniceau pe acesta, dar și pe membri ai familiei lui, să administreze și să înstrăineze terenurile respective. Pentru a da un aspect legal acestei scheme, au avut loc tranzacții de vânzare-cumpărare fictive a terenurilor contra unor sume simbolice. 

Conform reprezentanților CNA, beneficiarii finali ai terenurilor s-au dovedit a fi rude, persoane apropiate fostului consilier, dar si persoane implicate în schemă. Astfel, prejudiciul estimat pentru bugetul de stat ar depăși 6, 5 milioane de lei.

Anterior, Diana Crudu, fiica fostului primar de Durlești, a fost reținută și plasată în arest la domiciliu pentru 30 de zile în acest dosar.

Publicitate
Publicitate