Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   „189 200 de lei, 25…

„189 200 de lei, 25 415 de euro, 2 430 de dolari și 4 500 de franci elvețieni”. Percheziții la peste 20 de locații în dosare penale ce vizează finanțarea ilegală a partidelor politice

Sursa: PA

Procuratura Anticorupție (PA) anunță că joi, 21 septembrie, în comun cu Centrul Național Anticorupție (CNA) și Serviciul de Informații și Securitate (SIS) au descins în această dimineața cu peste 20 percheziții în mai multe locații din Chișinău, Bălți, Sîngerei și Edineț, cât și în 9 automobile, în dosarele penale ce vizează finanțarea ilegală a partidelor politice, în care sunt vizații deputați Alexandr Nesterovschi și Irina Lozovan.

În cadrul acțiunilor de urmărire penală, potrivit unui comunicat al PA, au fost depistate şi ridicate documente şi bunuri care prezintă interes pentru cauzele penale: telefoane mobile, calculatoare, înscrisuri de ciornă, și alte documente. În cadrul perchezițiilor, au fost ridicate mijloace bănești în sumă de 189 200 de lei, 25 415 de euro, 2 430 de dolari și 4 500 de franci elvețieni.

Până acum, o persoană a fost reținută, fiindu-i imputată infracțiunile de finanțarea partidelor politice, a grupurilor de inițiativă, sau a concurenților electorali din surse interzise de lege și spălare de bani, infracțiuni prevăzută la art. 1813 și 243 din Codul penal. Este vorba despre candidatul Ligii Orașelor și Comunelor (LOC) la alegerile din Chișinău, Mihail Bagas.

„Despre rezultatele perchezițiilor și acțiunilor de urmărire penală, Procuratura Anticorupție va informa ulterior, în măsura în care prezentarea unor date din dosar nu va periclita buna desfășurare a investigațiilor penale.

În acest context, investigațiile penale pe aceste cazuri se efectuează în limitele legislației procesual penale, cu respectarea tuturor drepturilor și libertăților persoanelor urmărite penal, cu asigurarea principiului prezumției de nevinovăție, confidențialității urmăririi penale, respectării vieții private și a datelor cu caracter personal”, dă asigurări PA.

Astăzi, 21 septembrie, au fost depuse 5 cereri în adresa Parlamentului R. Moldova, prin care procurorul general interimar a solicitat încuviințarea ridicării imunității parlamentare, în vederea reținerii, arestării, percheziției și trimiterii în judecata penală a deputatului, Alexandr Nesterovschi pentru comiterea infracțiunilor de corupere pasivă, pregătirea finanțării unui partid politic din surse interzise de lege și acceptarea finanțării a unui partid politic din partea unui grup criminal organizat (infracțiuni prevăzute la art. 324 alin. (3) lit. a), 1813, 1812 alin. (5) din Codul penal) și a deputatei Irina Lozovan, pentru comiterea infracțiunilor de acceptarea finanțării a unui partid politic din partea unui grup criminal organizat și spălarea de bani săvârșită de un grup criminal organizat în proporții deosebit de mari (infracțiuni prevăzute la art. 181alin. (5), 243 alin.(3), lit. a) și b) din Codul penal).

Fără încuviințarea Parlamentului pentru ridicarea imunității ai deputaților, organul de urmărire penală nu poate întreprinde acțiuni de urmărire penală, cum ar fi percheziții sau rețineri, în privința deputaților. Procuratura Anticorupție va reveni cu detalii suplimentare în privința acestor doi deputați după ședința parlamentară.