Principală  —  IMPORTANTE   —   Uniunea Avocaților anunță câteva excepții…

Uniunea Avocaților anunță câteva excepții privind restricțiile introduse în acțiunile de protest, printre care acțiunea procesuală de reținere

Uniunea Avocaților din R. Moldova (UAM) anunță câteva excepții privind restricțiile introduse în acțiunile de protest pentru perioada 20-24 ianuarie: acțiunea procesuală de reținere; judecarea demersurilor privind aplicarea sau prelungirea măsurilor preventive de arest, arest la domiciliu și controlul judiciar; custodia statului asupra cetățenilor străini și a apatrizilor; cauze judiciare cu privire la violența în familie.

Decizia a fost adoptată de președintele UAM, Dorin Popescu.

Sursa foto: Uniunea Avocaților din Moldova/ Facebook

Avocații pot fi reținuți fără acordul Consiliului Uniunii Avocaților din R. Moldova (UAM) în caz de infracțiuni flagrante, corupere pasivă, activă și trafic de influență. Parlamentarii au votat vineri, 21 ianuarie, în lectură finală, proiectul pentru modificarea legii cu privire la avocatură împreună cu amendamentul, parțial modificat, care a scos avocații la grevă.

Proiectul pentru modificarea legii cu privire la avocatură prevede că judecătorii și procurorii cu cel puțin 10 ani vechime în funcție, care vor dori să fie admiși în avocatură, vor susține examenul de calificare, fiind scutiți doar de efectuarea stagiului. Astfel, până la susținerea examenului de calificare, persoanele respective vor fi obligate să urmeze cursuri, în volum de cel puțin 20 de ore, în materie de deontologie profesională a avocaților și de administrare a formelor de exercitare a avocaturii, conform planului aprobat de Consiliul Uniunii Avocaților.

Mai mulți avocați s-au arătat indignați de amendamentul propus inițial de președinta Comisiei Juridice, numiri și imunități, Olesea Stamate, acuzând că modificările atentează la independența avocatului în exercitarea profesiei și la independența profesiei de avocat.

De pe 20 ianuarie avocații au intrat în grevă generală, cu sistarea totală a activității de avocat, inclusiv a activității avocaților din cadrul sistemului asistenței juridice garantate de stat, în semn de protest faţă de amendamentul înaintat la legea cu privire la avocatură.