Principală  —  IMPORTANTE   —   De astăzi, avocații intră în…

De astăzi, avocații intră în grevă generală, cu sistarea totală a activității: „Apărătorii vor cere amânarea tuturor ședințelor de judecată și nu vor participa la acțiunile de urmărire penală”. Propunerea înaintată de UAM pentru completarea amendamentului

Începând de astăzi, 20 ianuarie și pe parcursul următoarelor patru zile avocații intră în grevă generală, cu sistarea totală a activității de avocat, inclusiv a activității avocaților din cadrul sistemului asistenței juridice garantate de stat, în semn de protest faţă de amendamentul înaintat la legea cu privire la avocatură care prevede că apărătorii pot fi reținuți fără acordul Consiliului Uniunii Avocaților în caz de infracțiuni.

O decizie în acest sens a fost aprobată într-o ședință extraordinară a Consiliul Uniunii Avocaților desfășurată miercuri seara, 19 ianuarie. Astfel, în semn de protest față de amendamentul înregistrat, avocații au declarat că vor cere în această perioadă amânarea tuturor ședințelor de judecată și nu vor participa la acțiunile de urmărire penală.

„S-a sfârșit ședința extraordinara a Consiliului Uniunii Avocaților. Consiliul a decis că greva generala (nu cea japoneză) a avocaților începe de joi. Avocații vor cere amânarea tuturor ședințelor de judecată și nu vor participa la acțiunile de urmărire penală”, menționează Dorin Popescu, președintele Uniunii Avocaților, într-un mesaj postat pe Facebook.

Tot în cadrul ședinței extraordinare, avocații au venit cu o propunere privind redactarea amendamentului înaintat la legea cu privire la avocatură. În cazul în care propunerea Uniunii Avocaților va fi acceptată de Parlament, avocații spun că vor ieși din grevă.

„Consiliul Uniunii Avocaților a propus Parlamentului completarea proiectului primit astăzi de la Comisia Juridica a Parlamentului cu textul „Percheziția la sediile profesionale ale avocatului în alte cazuri decât infracțiunile flagrante se face cu acordul prealabil al Consiliului Uniunii Avocaților.” Admiterea de către Plenul Parlamentului a propunerii Consiliului constituie temei de încetare a grevei”, a mai menționat președintele UAM.

Anterior, Uniunea Avocaților din R. Moldova (UARM) a solicitat Parlamentului retragerea amendamentului înaintat la legea cu privire la avocatură, care prevede că, pentru reţinerea, aducerea silită, arestarea sau percheziţionarea avocatului în cazul comiterii unor infracțiuni nu va mai fi necesar acordul prealabil al Consiliului Uniunii Avocaților și a anunțat grevă japoneză pentru perioada 18-19 ianuarie, prin purtarea unei banderole albe la brațul stâng.

Mai mulți avocați s-au arătat indignați de un amendament înaintat la legea cu privire la avocatură, acuzând că modificările propuse atentează la independența avocatului în exercitarea profesiei și la independența profesiei de avocat. Amendamentul prevede faptul că odată cu excluderea din lege a normei propuse în document, avocații vor putea fi reținuți, supuși aducerii silite, arestați și percheziționați fără acordul prealabil al Consiliului Uniunii Avocaților în cazul comiterii unor infracțiuni.

Uniunea Avocaților a calificat amendamentul înaintat drept imixtiune în activitatea avocaților și a îndemnat avocații la solidaritate.

Pe 22 decembrie curent, președinta Comisiei Juridice, numiri și imunități, deputata Olesea Stamate, a înaintat un amendament la proiectul de lege cu privire la modificarea Legii cu privire la avocatură. Amendamentul prevede excluderea aliniatului 2 din articolul 52 al legii cu privire la avocatură, care are următorul conținut – „avocatul nu poate fi reținut, supus aducerii silite, arestat, percheziționat fără acordul prealabil al Consiliului Uniunii Avocaților, cu excepția infracțiunii flagrante”.