Principală  —  IMPORTANTE   —   Unde e raportul? Detalii despre…

Unde e raportul? Detalii despre raportul procurorului PA care acuza presiuni în dosarul „Metalferos”. Reacția PA și PG

Procurorul anticorupție, Eugen Rurac, care la sfârșitul lunii ianuarie curent a plecat din sistem susține că înainte de a-și depune demisia a depus și un raport la conducerea Procuraturii Anticorupție (PA) în care scria că asupra lui au fost exercitate presiuni și că a fost intimidat de către reprezentanții companiei Metalferos SRL, pe marginea dosarul „Metalferos” pe care atunci Rurac îl gestiona. Contactați de ZdG, responsabilii de la Procuratura Anticorupție (PA) ne-au confirmat că există un raport semnat de Rurac în acest sens, însă documentul îi era adresat conducerii Procuraturii Generale și urma să fie transmis la PG.

Raportul a fost depus la conducerea Procuraturii Anticorupție. Eu nu vreau să fac alte comentarii. Întrebați-i pe cei de la PA”, ne-a comunicat Eugen Rurac, fiind contactat de ZdG.

Contactat de către ZdG șeful interimar al Procuraturii Anticorupție (PA), Serghei Gavajuc, ne-a comunicat că există un astfel de raport, însă documentul urma să ajungă și să fie examinat de către Procuratura Generală (PG).

„A fost un astfel de raport, doar că el nu era prea concret. Acolo scria că Rurac consideră că se exercită influență sau presiuni, nu știu exact să vă spun acum. Raportul a fost scris din câte îmi amintesc, pe numele procurorului general și a fost depus de dumnealui (Rurac) personal sau prin cancelarie, nu l-am dus eu la PG. Documentul urma să ajungă în Procuratura Generală și să-l examineze PG. Rapoarte în perioada aceasta au fost foarte multe, nu-mi amintesc exact cum scria în raportul respectiv. Am văzut raportul, dumnealui mi l-a raportat personal și mi-a comunicat că îl va depune la PG. Cred că a fost depus ori la sfârșitul lunii decembrie 2019 sau începutul lunii ianuarie 2020. Rurac a depus raportul și a coordonat cu mine că vrea să-l expedieze către Procuratura Generală și eu am spus că nu am nimic împotrivă. Acum, nu știu dacă a mers la PG”, ne-a comunicat procurorul șef-interimar al Procuraturii Anticorupție (PA), Serghei Gavajuc, fiind contactat de ZdG.

Contactați de ZdG, reprezentanții Procuraturii Generale (PG) ne-au comunicat că un astfel de raport, semnat de fostul procuror PA, Eugen Rurac, nu a ajuns la Procuratura Generală.

„Nu am recepționat un astfel de raport”, ne-au comunicat responsabilii de la PG.

Pe 13 ianuarie 2020, procurorul PA Eugeniu Rurac, care a gestionat dosarul „Metalferos”, dar și dosarul penal pe numele fostului deputat, Chiril Lucinschi, condamnat de prima instanță în dosarul fraudei bancare, a depus cerere de demisie, dar aceasta a intrat în vigoare la 29 ianuarie 2020, chiar de ziua profesională a procurorilor.

Rurac a ajuns în atenția opiniei publice în ultimul an, când a instrumentat mai multe dosare de rezonanță: dosarul lui Ion Druță, care deținea funcția de președinte al Curții Supreme de Justiție (CSJ) sau dosarul Metalferos, în care erau stabilite prejudicii de peste 200 de milioane de lei.

Tot Rurac a fost cel care a renunțat, într-un final, la învinuirea adusă actualei judecătoare la Curtea Constituțională, Domnica Manole, judecată pentru pronunțarea cu bună știință a unei hotărâri ilegale.

Solicitat de ZdG, Eugeniu Rurac a evitat să comenteze motivele demisiei sale din sistem.

 „Sunt mai multe motive de ordin personal la care eu nu aș vrea să fac referire în acest moment”, a precizat acuzatorul de stat, care a confirmat cererea de demisie depusă și acceptată ulterior de procurorul general.

Surse din cadrul Procuraturii spun însă că acestuia i s-ar fi „sugerat” să plece din sistem. Aceleași surse precizează că procurorul ar fi fost amenințat de către conducerea Metalferos, dar și de alte persoane care sunt vizate în dosarele pe care le are în gestiune.

Eugeniu Rurac

Conform informațiilor de pe magistrat.md, Eugeniu Rurac este procuror la Procuratura Anticorupție din iulie 2016. Acesta și-a început cariera în organele procuraturii în 2011, ca procuror militar. Între 2012 și 2015 a activat într-o companie privată, iar în martie 2015 a revenit în sistem, la Procuratura Drochia.

Conform informațiilor din declarația de avere și interese pentru anul 2018, Eugeniu Rurac deține, împreună cu soția, un apartament de 60 m.p. și un automobil Skoda Rapid, fabricat în 2016, pe care familia Rurac îl deține „în posesie”. Acesta mai declară și 1/6 dintr-un alt apartament cu o suprafață de 21,5 m.p.