Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Un singur candidat la funcția…

Un singur candidat la funcția de președinte al Curții Supreme de Justiție

Singurul candidat la funcția de președinte al Curții Supreme de Justiție (CSJ) este Mihail Poalelungi. Acesta se află în fruntea instituției din februarie 2012. Consiliul Superem al Magistraturii a anunțat concurs pentru suplinirea funcției la 17 noiembrie 2015. Marți, 26 ianuarie, CSM va discuta în ședință suplinirea postului de președinte al înaltei instanțe.

În Hotărârea CSM se menționează că la aprecierea calității, eficienței și integrității activității în calitate de judecător, Colegiul de evaluare i-a acordat calificativul „excelent”. La 2 septembrie 2015, Mihail Poalelungi a fost considerat compatibil cu interesele funcției publice. De asemenea, Consiliul menționează faptul că pe parcursul ultimilor ani, Poalelungi nu a fost sancționat disciplinar. Potrivit hotărârii, în ședința Colegiului pentru selecția și cariera judecătorilor, Mihail Poalelungi a enunțat dorința de „a îmbunătăți în continuare calitatea actului de justiție, unificarea practicii judiciare, asigurarea principiului securității raporturilor juridice, continuarea măsurilor demarate pentru reformarea justiției”. Se specifică că Poalelungi a prezentat și un plan de activitate a Curții Supreme de Justiție, pe care Colegiul l-a apreciat cu zece puncte.

Deși în septembrie 2015 declara în cadrul unui interviu pentru portalul Anticoruptie.md că nu este sigur că-și dorește din nou această funcție, Mihail Poalelungi și-a înaintat candidatura.

Precizăm că la  funcţia de preşedinte, de vicepreşedinte al CSJ, preşedinte al colegiului şi de vicepreşedinte al colegiului este propus judecătorul selectat în baza concursului organizat de CSM.