Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Un nou raport de Evaluare…

Un nou raport de Evaluare a Instanţelor Judecătoreşti din R. Moldova.

Ministerul Justiţiei şi CSM, în parteneriat cu USAID ROLISP, au prezentat un nou Raport de Evaluare a Instanţelor Judecătoreşti din R. Moldova.

La 30 octombrie 2015 Ministerul Justiţiei şi Consiliul Superior al Magistraturii, în parteneriat cu Programul de Consolidare a Instituţiilor Statului de Drept al Agenţiei Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID ROLISP), au prezentat un nou Raport de Evaluare a Instanţelor Judecătoreşti din Republica Moldova. La eveniment au participat preşedinţi şi vicepreşedinţi ai tuturor instanţelor de judecată din Moldova, precum şi reprezentanţi ai organizaţiilor internaţionale. Raportul descrie schimbările ce ţin de infrastructură, automatizare, volum de lucru, resurse umane, servicii pentru public şi buget, şi procurări în instanţele din republică care au avut loc între anii 2012 şi 2015.

Raportul, elaborat în cadrul Programului USAID de Consolidare a Instituţiilor Statului de Drept (ROLISP) în colaborare cu Consiliul Superior al Magistraturii şi Ministerul Justiţiei, oferă informaţii despre principalele îmbunătăţiri în fiecare instanţă, în rezultatul asistenţei din partea USAID. Succesele programului includ un număr sporit de instanţe care utilizează modulele Programului Integrat de Gestionare a Dosarelor (PIGD), progres simţitor în domeniul înregistrării audio a şedinţelor de judecată, echipament mai performant în instanţe, condiţii mai bune în arhive, mai mulţi responsabili de relaţii cu publicul angajaţi, mai multe birouri de informare pentru cetăţeni, progrese în domeniul automatizării evidenţei contabile, precum şi îmbunătăţirea abilităţilor profesionale ale angajaţilor instanţelor judecătoreşti.

De asemenea, raportul prezintă o analiză a calităţii serviciilor pentru cetăţeni în cadrul instanţelor judecătoreşti, precum accesul la informaţii, panouri informative instalate în holurile instanţelor, dar şi procedurile şi termenele de eliberare a copiilor de pe actele din dosare. Dl. Victor Micu, Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, a apreciat eforturile Guvernului SUA îndreptate spre îmbunătăţirea considerabilă a diverselor procese şi servicii în instanţele judecătoreşti pe parcursul celor 4 ani de implementare a programului USAID ROLISP.

“Aceste rezultate pozitive marchează o colaborare de succes. Din anul 2012, au fost făcute schimbări importante şi au fost implementate îmbunătăţiri în multe domenii. Instanţele judecătoreşti din Moldova oferă servicii mai calitative, au un grad mai înalt de automatizate şi sunt mai performante. Totuşi, trebuie să ne concentrăm în continuare eforturile în domeniile, în care reformele nu au fost complete. Trebuie să lucrăm în domeniul relaţiilor publice şi să îmbunătăţim percepţia generală despre sistemul judiciar în Moldova”, a menţionat Dl. Micu.

Programul USAID de Consolidare a Instituţiilor Statului de Drept în Moldova (ROLISP) este un program de 4 ani, care are drept scop oferirea asistenţei tehnice în vederea consolidării competenţei, transparenţei şi responsabilităţii în cadrul instituţiilor-cheie din sectorul justiţiei, pentru a îmbunătăţi eficienţa şi profesionalismul reprezentanţilor sistemului judecătoresc din Moldova.