Principală  —  IMPORTANTE   —   Un magistrat care a judecat…

Un magistrat care a judecat tineri în comisariate la 7 aprilie 2009, promovat de Igor Dodon la CA Chișinău

Anatolie Galben

Magistratul Anatolie Galben, ajuns în atenția opiniei publice în aprilie 2009, când a examinat în comisariatele de poliţie cele mai multe demersuri de aplicare a arestului preventiv pe numele tinerilor care au protestat la 7 aprilie 2009, a fost promovat, prin decretul președintelui Igor Dodon, în funcția de judecător la Curtea de Apel Chișinău. Astăzi, 21 septembrie, decretul prezidențial a fost publicat în Monitorul Oficial, respectiv, a intrat în vigoare. Prin același decret, la CA Chișinău au fost promovați judecătorii Olga Cojocaru și Mihail Diaconu.

La 24 iulie 2018, Anatolie Galben a fost desemnat câșitgător al concursului pentru funcția vacantă de magistrat la CA Chișinău prin votul colegilor săi din Consiliul Superior al Mgistraturii (CSM), organ din care face parte de la sfârșit de 2017.

La mijlocul lunii iulie 2018, Anatolie Galben a fost ales în funcţia de preşedinte al Comisiei de Etică de pe lângă CSM.

Anatolie Galben este magistrat din 2004, fiind angajat la Judecătoria Ialoveni şi promovat ulterior la Judecătoria sect. Râşcani din Chişinău. Până să îmbrace roba de judecător, Galben a fost procuror. În 2002 a fost decorat cu medalia „Pentru vitejie” pentru participare la acţiunile de luptă pentru apărarea integrităţii teritoriale şi independenţei R. Moldova. În aprilie 2009, acesta a fost judecătorul care a examinat cele mai multe dosare privind aplicarea măsurilor preventive pe numele tinerilor care protestau la 7 aprilie 2009 – 33 de demersuri. A admis însă doar 9 dintre ele. Magistratul nu a fost pedepsit pentru faptele sale, chiar dacă, ulterior, Comisia parlamentară de anchetă pentru elucidarea cauzelor şi consecinţelor evenimentelor de după 5 aprilie 2009 stabilea că, „pentru prima dată, în istoria modernă a statului R. Moldova, procesele de judecată în privinţa persoanelor reţinute şi bănuite de către poliţie în săvârşirea unor contravenţii şi infracţiuni …, au fost judecate în incinta comisariatelor de poliţie”.

În octombrie 2016, Anatolie Galben a fost ales membru al Colegiului Disciplinar de pe lângă Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Conform Hotărârii Colegiului de Evaluare a Performanţelor Judecătorilor din 2014, un dosar examinat de judecătorul Anatolie Galben a fost obiect de examinare la Curtea Europeană. Însă, potrivit informaţiilor plasate pe pagina „Juriştii pentru drepturile omului”, două hotărâri ale completului de judecată din componenţa căruia a făcut parte judecătorul Anatolie Galben, au fost obiect de examinare la CtEDO.