Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Un avocat din Glodeni, condamnat…

Un avocat din Glodeni, condamnat la 3 ani de închisoare pentru trafic de influență

Imagine-simbol

Un avocat din nordul țării, orașul Glodeni, care ar fi pretins și primit bani ca să exercite influență asupra procurorilor și judecătorilor în cadrul unei cauze penale, a fost recunoscut vinovat, prin sentință din 24 februarie 2023 a Judecătoriei Drochia, de comiterea infracțiunii – trafic de influență. Acesta a fost condamnat de prima instanță la închisoare pe un termen de 3 ani în penitenciar de tip semiînchis, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de 4 ani, potrivit unui comunicat de presă al Procuraturii Anticorupție (PA).

„Instanța i-a aplicat măsura preventivă sub formă de arest preventiv, cu luarea imediată a acestuia sub gardă (strajă) din sala de judecată. Totodată, de la inculpat s-au confiscat, cu trecerea forțată și gratuită în proprietatea statului, mijloacele bănești în sumă de 4 000 de euro, care au fost primite ilegal și destinate pentru săvârșirea de către avocat a infracțiunii de trafic de influență”, informează PA.

Urmărirea penală a fost începută în luna octombrie 2021 în urma denunțului privind pretinderea sumei de 1 000 de euro și susținerea de către avocat a influenței asupra unui judecător din cadrul Judecătoriei Drochia, sediul Glodeni, pentru a-l determina să aplice în privința clientului său „măsura preventivă mai convenabilă sub formă de arestare la domiciliu în loc de arest preventiv”.

„De asemenea, avocatul a pretins 5 000 euro susținând că are influență asupra procurorului din Procuratura r-lui Glodeni care va susține acuzarea de stat pe cauza denunțătorului, care este același client menționat supra și asupra judecătorului din cadrul Judecătoriei Drochia, sediul Glodeni, în procedura de examinarea a căruia va fi repartizată cauza de învinuire a acestuia, în scopul de a-l determina pe procuror să solicite condamnarea la o pedeapsă cu suspendare condiționată, iar pe judecător să-l determine să pronunțe, în rezultatul examinării judiciare a cauzei penale, a unei sentințe de condamnare cu suspendare condiționată a executării pedepsei”, se menționează în comunicat.

Potrivit PA, din suma pretinsă, acesta ar fi primit 3 000 de euro, condiționând ca restul banilor în sumă de 2 000 de euro să-i fie transmiși după expirarea termenului de atac a sentinței.

Urmărirea penală în prezenta cauză penală a durat 2 luni, inculpatul nu și-a recunoscut vina, iar judecarea acesteia a durat 1 an și 2 luni.

În cadrul ședinței de judecată, acuzatorul de stat, procurorul în Procuratura Anticorupție, oficiul Nord, a pledat pentru stabilirea pedepsei sub formă de închisoare pe termen de 4 ani și cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de patru ani, cu ispăşirea acesteia în penitenciar de tip semiînchis, conform sentinței consultate de ZdG.

Sentința este cu drept de apel la Curtea de Apel Bălţi în termen de 15 zile.