Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   ULTIMA ORĂ! Procurorul general a…

ULTIMA ORĂ! Procurorul general a anulat ordonanța de refuz în pornirea urmăririi penale cu privire la schemele de procurare a energiei electrice, cu implicarea, potrivit experților în energetică, a lui Dodon și Greceanîi

Reprezentanții Procuraturii Generale (PG) anunță marți, 8 iunie, că vor verifică legalitatea încheierii în anul 2008 a contractului de furnizare pentru Republica Moldova a energiei electrice din Ucraina, acțiuni în care, potrivit mai multor experți în energetică, ar fi implicați ex-președintele R. Moldova, Igor Dodon, și președinta socialistă a Parlamentului dizolvat, Zinaida Greceanîi.

Procurorii susțin că cercetările în acest au fost deja demarate la 5 mai curent, după ce procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a anulat ordonanța de refuz în pornirea urmăririi penale pe acest caz, emisă în anul 2017 de PCCOCS.

În noiembrie 2020 Ziarul de Gardă a scris că cetățenii Republicii Moldova ar fi fost păgubiți, în anul 2008, cu 14,5 milioane de dolari în urma unei scheme de procurare a energiei electrice. Cel puțin asta spuneau atunci mai mulți experți în energetică. Conform acestora, în schemă ar fi fost implicați ex-președintele Igor Dodon, pe atunci, în 2008, ministru al Economiei, și președinta socialită a Parlamentului, Zinaida Greceanîi, atunci, în 2008, premier.

În 2020, experții au menționat că pe acest caz a fost deschisă o cauză penală, dar aceasta a fost clasată atunci fără ca subiectul să fie investigat, la o lună de la depunerea mărturiilor.

Marți, 8 iunie, reprezentanții Procuraturii Generale au emis o notă prin care anunță că verificările pe marginea acestor acțiuni au început la 5 mai curent, în urma anulării ordonanței de refuz în pornirea urmăririi penale pe acest caz, emisă în anul 2017 de PCCOCS.

„Acțiunea survine ca urmare a apariției unor noi circumstanțe relevante, în prezent, Procuratura Generală fiind în proces de acumulare a probatoriului necesar în vederea dispunerii unei soluții legale pe caz”, menționează reprezentanții PG.

Luni, jurnaliștii de la Anticorupție.md au publicat un articol în care au menționat că fostul președinte Igor Dodon și fostul lider al PDM, Vlad Plahotniuc, vor fi cercetați penal în dosarul privind intermediarii din schema frauduloasă la importul de energie electrică din 2008. Această afacere a fost deconspirată într-o investigație jurnalistică a reporterilor Centrului de Investigații Jurnalistice. Despre acesta a comunicat pentru Anticoruptie.md expertul Sergiu Tofilat, unul dintre experții care au făcut demersurile necesare către procurori pentru a demara urmărirea penală împotriva lui Igor Dodon.

În cadrul unui proces de judecată care a avut loc luni la Judecătoria Ciocana, procurorii și-au retras ordonanța de clasare a procesului penal și au redeschis dosarul. În schema în care se știa că erau implicați Igor Dodon și Zinaida Grecianâi acum s-au găsit legături ce duc spre Vlad Plahotniuc.

Serviciul de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor a prezentat informații că jumătate din bani au ajuns la Vlad Plahotniuc. Dosarul e la Procuratura Generală. Zilele următoare, voi prezenta detalii”, a precizat pentru Anticoruptie.md Sergiu Tofilat. 

În context, responsabilii de la PG susțin că „soluția dispusă ieri de Judecătoria Chișinau, sediul Ciocana, a fost emisă în contextul respectivei ordonanțe a procurorului general de reluare a procesului penal”.

Actualmente, investigațiile se desfasoară ”in rem”, fără a-i fi atribuit cuiva vreun statut procesual pe acest caz”, mai spun reprezentanții PG.

În noiembrie 2020, expertul Tudor Șoitu a relatat în cadrul unei conferințe de presă că, până în aprilie 2008 Republica Moldova importa energie electrică direct de la furnizorul din Ucraina – Ukrinterenergo la un preț de patru cenți per kwh. În luna martie a aceluiași an, însă, în schemă a apărut intermediarul Energo Partner. Se întâmpla după ce Igor Dodon, pe atunci ministru al Economiei, a negociat acest contract.

Dodon a fost numit şeful grupului de negociere printr-o dispoziție semnată în aprilie 2008 de Zinaida Greceanîi, care deţinea funcţia de prim-ministru. Contractul l-a semnat Alexandr Gusev, care pe atunci era director la Energocom, întreprindere în subordinea Ministerului Economiei condus de Dodon. După aceasta Gusev a fost promovat la Moldovagaz

Conform expertului, în luna mai 2008, Energo Partner furniza 30% din energie la un preț de 5,3 cenți/kwh. Restul 70% era furnizat de Ukrinterenergo la un preț de 4 centi/kwh. În luna iulie, firma-căpușă livra deja 72% din energie la un preț mai mare, iar din octombrie a ridicat prețul de la 5,3 la 5,8 cenți/kwh.

Astfe, doar în perioada mai – decembrie 2008, firma Energo Partner a obținut un profit de 14,5 milioane de dolari pe diferența de preț la energie.

Șoitu a amintit că, în cadrul unei emisiuni televizate, Dodon a recunoscut că personal a negociat acel contract.

La rândul său, expertul energetic Sergiu Tofilat a declarat că odată cu implementarea schemei respective tariful la energia electrică a crescut cu 12%. În rezultat, în 2017 experții au depus o plângere la Procuratură.

Atunci, conform expertului, dosarul a fost repartizat procurorul Lilian Bacalâm, însă, la o lună după depunerea mărturiilor procurorul a clasat dosarul, fără a informa nicio persoană din cele care au depus plângerea.

Sergiu Tofilat spunea atunci că a solicitat reluarea urmăririi penale pe caz și să fie tras la răspundere procurorul Lilian Bacalâm.