Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   DOC/ Schemă de procurare a…

DOC Schemă de procurare a energiei electrice, cu implicarea lui Igor Dodon. Cetățenii ar fi fost păgubiți cu 14,5 milioane de dolari

Imagine simbol

Cetățenii Republicii Moldova ar fi fost păgubiți, în anul 2008, cu 14,5 milioane de dolari în urma unei scheme de procurare a energiei electrice. Cel puțin asta spun mai mulți experți în energetică. Conform acestora, în schemă ar fi fost implicați actualul președinte Igor Dodon, pr atunci ministru al Economiei, și președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi, atunci premier. Mai mult, experții spun că pe acest caz a fost deschisă o cauză penală, dar aceasta a fost clasată fără ca subiectul să fie investigat, la o lună de la depunerea mărturiilor.

Expertul Tudor Șoitu a relatat în cadrul unei conferințe de presă că, până în aprilie 2008 Republica Moldova importa energie electrică direct de la furnizorul din Ucraina – Ukrinterenergo la un preț de patru cenți per kwh. În luna martie a aceluiași an, însă, în schemă a apărut intermediarul Energo Partner. Se întâmpla după ce Igor Dodon, pe atunci ministru al economiei, a negociat acest contract.

Dodon a fost numit şeful grupului de negociere printr-o dispoziție semnată în aprilie 2008 de Zinaida Greceanîi, care deţinea funcţia de prim-ministru. Contractul l-a semnat Alexandr Gusev, care pe atunci era director la Energocom, întreprindere în subordinea Ministerului Economiei condus de Dodon. După aceasta Gusev a fost promovat la Moldovagaz

Conform expertului, în luna mai 2008, Energo Partner furniza 30% din energie la un preț de 5,3 cenți/kwh. Restul 70% era furnizat de Ukrinterenergo la un preț de 4 centi/kwh. În luna iulie, firma-căpușă livra deja 72% din energie la un preț mai mare, iar din octombrie a ridicat prețul de la 5,3 la 5,8 cenți/kwh.

Astfe, doar în perioada mai – decembrie 2008, firma Energo Partner a obținut un profit de 14,5 milioane de dolari pe diferența de preț la energie.

Șoitu a amintit că, în cadrul unei emisiuni televizate, Dodon a recunoscut că personal a negociat acel contract.

La rândul său, expertul energetic Sergiu Tofilat a declarat că odată cu implementarea schemei respective tariful la energia electrică a crescut cu 12%. În rezultat, în 2017 experții au depus o plângere la Procuratură.

Conform expertului, dosarul a fost repartizat procurorul Lilian Bacalâm, însă, la o lună după depunerea mărturiilor procurorul a clasat dosarul, fără a informa nicio persoană din cele care au depus plângerea.

Sergiu Tofilat spune că a solicitat reluarea urmăririi penale pe caz și să fie tras la răspundere procurorul Lilian Bacalâm.