Principală  —  IMPORTANTE   —   ULTIMA ORĂ/ PAS are un…

ULTIMA ORĂ PAS are un nou deputat. Curtea Constituțională a validat mandatul

Sursa: Captură foto Privesc.eu

Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) are de marți, 30 ianuarie, un nou deputat în Parlamentul R. Moldova. Magistrații Curții Constituționale (CC) au validat mandatul de parlamentar a Veronicăi Briceag, candidată supleantă de pe lista partidului de guvernământ.

Hotărârea CC este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, întră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial al R. Moldova.

Veronica Briceag este șefa de cabinet al Ministerului Mediului și este licențiată în economie. Înainte de a ajunge la minister, acolo unde a activat de mai bine de doi ani, Briceag a lucrat în sectorul privat.

În urma alegerilor locale din 2023 în municipiul Chișinău, Veronica Briceag s-a ales cu funcția de consilieră municipală de pe lista PAS, însă, conform legii, avea 30 de zile la dispoziție pentru a renunța la acest mandat.

„Onorată Curte, vreau să menționez că nu ar exista interdicții careva legale de a obține acest mandat, și da, îmi asum și vă rog mult să validați mandatul de deputat. Cunosc faptul că în 30 de zile trebuie să depun mandatul de consilier municipal care sunt la moment pentru a obține mandatul de deputat. Voi înlătura toate interdicțiile”, a declarat Veronica Briceag în fața judecătorilor Înaltei Curți.

Pe 23 ianuarie 2024, Comisia Electorală Centrală (CEC) anunța printr-un comunicat că va propune Curții Constituționale (CC) să valideze mandatul de deputat în Parlamentul R. Moldova al candidatei supleante Veronica Briceag de pe lista PAS.

CEC a luat act de vacanța unui mandat de deputat în Parlamentul R. Moldova, atribuit aceluiași partid. Vacanța mandatului a survenit în urma cererii de demisie a deputatei Galina Sajin.

Pe 16 ianuarie 2024, Galina Sajin a solicitat să-i fie aprobată cererea de demisie din funcția de parlamentar, „din motive personale”.