Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   ULTIMA ORĂ! Decizia luată de…

ULTIMA ORĂ! Decizia luată de CSM referitor la Adunarea generală a judecătorilor care are loc mâine

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a fost convocat astăzi, 26 septembrie, ora 16.00, în ședință extraordinară pentru a se pronunța referitor la închierea din 24 septembrie a Curții de Apel Chișinău prin care a fost pusă în executarea hotărârii din 20 septembrie a instanței privind organizarea Adunării generale extraordinare a judecătorilor.

Cu votul a opt membri, CSM a decis astăzi să ia act de închierea din 24 februarie 2019 a CA Chișinău, să informeze judecătorii că va contesta închieierea în instanța superioară în termenul legal și să anunțe magistrații din sistem că „temei legal” pentru participarea acestora la Adunarea generală extraordinară a judecătorilor din 27 septembrie nu există.

O cerere privind convocarea Adunării generale extraordinare a judecătorilor, semnată de 87 de judecători, a fost înregistrată pe 13 septembrie la Secretariatul CSM. judeăctorii au solicitat includerea a două subiect epe ordinea de zi:

  • resetarea și reconfigurarea organului de autoadministrare al autorității judecătorești;
  • ridicarea mandatelor membrilor permanenți și membrilor supleanți ai CSM, aleși din rândul judecătorilor.

Pe 19 septembrie, CSM a decis amânarea examinării subiectului și a dispus o inspecție, pentru a verifica dacă „judecătorilor care au semnat cererea le-au fost aduse la cunoștință motivele pentru care au semnat și dăcă au fost intimidați în acest sens”.

Decizia CSM privind amânarea subiectului a fost contestată de cei 87 de judecători la Curtea de Apel Chișinău, iar la 20 septembrie, instanța a emis o hotărâre prin care a obligat CSM-ul să convoace ședința extraordinară a Adunării generale a judecătorilor.

În ședința din 24 septembrie, CSM a respins cererea judecătorilor de a convoca Adunarea. În aceeași zi, trei judecătoare de la CA Chișinău au emis o încheiere prin care au pus în aplicare hotărârea din 20 septembrie, pe motiv că CSM nu a executat hotărârea, deși era obligat de instanță să dispună convocarea Adunării în cadrul ședinței din 24 septembrie. Respectiv, prin încheiere, magistratele au dispus organizarea Adunării generale extraordinare a judecătorilor la 27 septembrie, ora 10.00, în sediul Casei Sindicatelor, și au aprobat ordinea de zi.

Ieri, 25 septembrie, CSM a contestat la CSJ decizia din 20 septembrie a CA Chișinău. Examinarea recursului a fost stabilită de CSJ pentru astăzi, 26 septembrie.