Ultima oră: CSJ a respins recursul în anulare în dosarul Filat. Ce înseamnă această decizie

Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a respins,  drept inadmisibil, recursul în anulare declarat de ex-premierul Vladimir Filat. Acest lucru înseamnă că fostul demnitar, condamnat la nouă ani de închisoare pentru corupere pasivă și trafic de influență, a epuizat toate căile naționale de atac și că următoarea instanță la care pot să se adreseze avocații este Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CtEDO).

CSJ s-a pronunțat  pentru „inadmisibilitatea recursurilor în anulare declarate, ca fiind vădit neîntemeiate”. Decizia integrală urmează a fi citită la 28 decembrie.

Cu o zi înainte de pronunțarea deciziei CSJ, avocatul Igor Popa declara într-un interviu pentru ZdG că „recursul în anulare este o cale extraordinară de atac și dreptul intern oferă posibilitatea instanței supreme de a remedia abuzurile și încălcările admise până la acest moment în dosarul Filat”. Igor Popa a precizat că în cazul în care recursul va fi respins, „Filat îşi va găsi dreptatea la CtEDO”.

„E regretabil că până la examinarea cauzei la CtEDO, Vlad Filat va fi izolat. Cine va purta răspundere pentru umilința și execuția publică la care a fost supus? În prezent, există prevederi care propun sancționarea magistraților pentru condamnarea R. Moldova la CtEDO. Vă rog să îmi spuneți, până acum, câți judecători au fost trași la răspundere? Eu cred că vom trăi și vremuri când magistrații care comit ilegalități vor fi pedepsiți pentru injustiția pe care o înfăptuiesc și vor răspunde pentru faptele comise.

Să știți că dosarul Filat are multe în comun cu dosarul de condamnare a fostului premier georgian, Vano Mirabișvili. CtEDO a constatat recent că fostul premier georgian a fost arestat la comandă politică, ceea ce reprezintă o încălcare gravă a drepturilor omului. Și noi am invocat în plângerea lui Vlad Filat la CtEDO încălcarea art. 18 din Convenție raportat la încălcarea tuturor celorlalte drepturi prevăzute de art. 3, art. 5, art. 6, art. 8, art. 13 şi art. 3 din Protocolul nr. 1”, a declarat avocatul Igor Popa în interviul pentru ZdG.

Avocatul a menționat că până în prezent apărarea a înregistrat la CtEDO două cereri. „La prima cerere depusă în decembrie 2015 de dl Filat, Curtea ne-a invitat să completăm plângerea cu orice alte evenimente care s-au întâmplat și sunt pertinente pentru examinarea cauzei. Ulterior, am mai formulat o cerere de informare suplimentară. Ce ține de cea de-a două cerere, am fost informați că a fost recepționată”, a precizat apărătorul lui Filat, care a adăugat că va comunica Curții Europene decizia CSJ de astăzi prin intermediul unei cereri suplimentare.

Igor Popa a declarat că începând cu 2018 pe pagina biroului de avocați „Popa și Asociații” va fi creată o rubrică cu denumirea „Adevărul despre dosarul politic al lui Vlad Filat”, unde vor fi publicate date despre ilegalitățile și abuzurile comise în acest dosar în mod cronologic”.

Vladimir Filat a fost condamnat la 27 iunie 2016 la nouă ani de închisoare cu executare, fiind găsit vinovat de corupere pasivă și trafic de influență de un complet de judecători ai Judecătoriei Buiucani, din care au făcut parte magistrații Galina Moscalciuc, Andrei Niculcea și Sergiu Lazari. Vineri, 11 noiembrie 2016, judecătorii Nichifor Corochii, Ludmila Ouș și Maria Negru de la CA Chișinău au hotărât să mențină condamnarea fostului premier. La 22 februarie 2017, judecătorii Vladimir Timofti, Nadejda Toma și Constantin Alerguș  de la CSJ au examinat recursul avocaților lui Filat și l-au respins drept inadmisibil.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

 1. Reporter

  Foarte bine, bre Taianus! Da pe Doina Urecheriu ai plagiat-o! Da amu-i precis că nu plagiezi?

 2. Le Justicier

  JUSTIȚIA PLAHOTNIUK ȘI DOSARUL FILAT

  “Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a respins, drept inadmisibil, recursul în anulare declarat de ex-premierul Vladimir Filat”. Dar, la ce-am putut să ne așteptăm? Ca recursul în anulare a ex-premierului Vlad Filat să fie admis? Ca justiția oligarhului Plahotniuk să declare recursul în anulare admisibil, ceia ce-ar echivala cu un proces împotriva stăpânului ei, uzurpatorul Plahotniuk cu scoaterea la suprafață a tuturor matrapazlâcurilor lui? Da Plahotniuk a cheltuit atâțea bani pentru a o mitui pe procurorul Adiana Bețișor, pentru a mitui o întreagă droaie de judecători, pentru a manipula opinia publică și acum toate acestea să-i fie lăsate motanului
  sub coadă?

  Hoțul miliardului Ilan Shor după cea dat marea lovitură la cele trei bănci: Banca de Economii, Banca Socială și UNIBANK a avut a doua mare șansă de evreu specializat în fraude bancare moldovenești și l-a întâlnit pe oligarhul uzurpator Vlad Plahotniuk, proaspătul stăpân al justiției moldovenești, care avea necesitate urgentă de cineva cu care să-l înfunde pe “colosul” la vremea ceia Vlad Filat. Târgul între cei doi hoțomani Vlad Plahotniuk și Ilan Shor a fost atât de primitiv, încât unele capete moldovenești tumănite de tulburel nici până acum nu înțeleg cum de un evreu zăbălos de numai 28 de ani a furat peste un miliard de dolari de la poporul moldovenesc și n-a stat până acum nici măcar singură zi la dubală.

  Lucrurile geniale de asta și nu sunt înțelese niciodată de cei tari de cap, fiindcă sunt prea simple pentru mintea lor rigidă. Hoțul Ilan Shor cedează partea leului din banii furați oligarhului Plahotniuk și depune denunțul miciunos împotriva lui Vlad Filat pentru a-l elimina pe acesta din viața politică moldovenească, iar stăpânul justiției moldovenești, care avea atâta nevoie de aceasta, aranjează lucrurile în așa fel, ca Ilan Shor să fie în libertate și să se bucure de partea șoricelului, care i-a mai rămas și care în cazul de față este suficient de mare.

  Avocatul Igor Popa în interviul pentru ZdG a declarat:„…E regretabil că până la examinarea cauzei la CtEDO, Vlad Filat va fi izolat. Cine va purta răspundere pentru umilința și execuția publică la care a fost supus? În prezent, există prevederi care propun sancționarea magistraților pentru condamnarea R. Moldova la CtEDO. Vă rog să îmi spuneți, până acum, câți judecători au fost
  trași la răspundere? Eu cred că vom trăi și vremuri când magistrații care comit ilegalități vor fi pedepsiți pentru injustiția pe care o înfăptuiesc și vor răspunde pentru faptele comise.”

  Declarațiile d-lui Popa sunt făcute de parcă d-lui n-ar ști nimic de stăpânul justiției din Republica Moldova, oligarhul Plahotniuk și scopul sălbatic al acestuia de a captura Republica Moldova și toate bogățiile ei, inclusiv de a înrobi și subjuga poporul ei. Procurorul Adriana Bețișor și droaia de judecători, care au participat la nedreptatea făcută lui Vlad Filat sunt unelte plătite, care s-au lăcomit la banii murdari ai oligarhului Plahotniuk și trebuie pedepsiți după merit, dar pricipala vină o poartă însuși uzurpatorul Vlad Plahotniuk. Marea crimă zămislită în mintea bolnavă a uzurpatorului Plahotniuk este că tot ce i-a făcut lui Vlad Filat sunt doar
  consecințe ale uzurpării puterii în stat în tendința sa criminală de-ași subjuga semenii.

  Hoțul miliardului evreul cu purtare criminală și obraznică Ilan Sor, care a furat peste un miliard de dolari din avuția poporului moldovenesc și până acum n-a stat nici măcar o singură zi la închisoare trebuie judecat din nou, reluând cererea inițială a procurorilor de condamnare la 19 ani de închisoare. Pentru cei dintre mult stimații noștri compatrioți, care încă n-au înțeles bine cea făcut și cum a făcut evreiașul Ilan Shor la cei nici 28 de anișori ai săi, ca să ne lase păgubași de peste un miliard de dolari, mai revin la temă. Conform propagandei minciunoase ale “tutórelui” lui, uzurpatorul Plahotniuk, “Ilan Shor a fost învinuit în dosarul reditelor neperformante de la BEM, Banca Socială şi Unibank”.

  Ce înseamnă “credite neperformante”, ca să înțeleagă și compatriotul nostru “ivancelgroaznic”? Mai simplu spus pe moldovenește, credite care nu sunt întoarse băncii. Compania Kroll menţiona că documentele pe care le-a obţinut demonstrează că cel puţin 75 de firme care fac parte din „Grupul Şor” au fost implicate în frauda bancară. Cu alte cuvinte, evreul de nici 28 de ani își dădea credite singur sie, prin firmele proprii și nu le întorcea băncii. Desigur bancherul șuler Ilan Shor se trudea să plimbe banii prin mai multe conturi ale zecilor de firme ale sale, dar avea mare grijă ca în cele din urmă banii poporului nostru moldovenesc primitor de evrei șuleri să nimerească în buzunarul său.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *