Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Ultima oră: CSJ a admis…

Ultima oră: CSJ a admis recursul companiei controlate de Plahotniuc care dorește să ridice un hotel în grădina publică „Ștefan cel Mare”

Imagine-simbol

Curtea Supremă de Justiție a admis recursul firmei SRL „Finpar Invest” și a trimis la rejudecare dosarul prin care compania controlată prin intermediari de politicianul Vladimir Plahotniuc cere permisiunea de a construi un hotel în Grădina Publică „Ștefan Cel Mare și Sfânt”. 

Un complet de judecători ai CSJ format din Valentina Clevadî – preşedinte, Tamara Chişca-Doneva – preşedinte supleant, Maria Ghervas, Iurie Bejenaru și Nicolae Craiu a dispus casarea deciziei Curții de Apel Chișinău și trimiterea pricinii spre rejudecare.

Istoricul procesului

La sfârșitul anului 2015, Judecătoria Centru a decis că firma “Finpar Invest” poate construi un imobil cu 13 etaje în locul Cafenelei “Guguță” din centrul capitalei, însă fără dreptul de a privatiza terenul. Decizia nu i-a satisfăcut atunci nici pe reprezentanții municipalității, care doreau interzicerea construcției în centrul istoric, nici pe reprezentanții companiei investitoare, care a cerut și dreptul de proprietate pe terenul adiacent.

decizieReprezentanţii Consiliul Municipal Chişinău şi cei ai Agenţiei de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor s-au declarat nemulţumiţi de decizia luată de judecător şi spuneau că o vor ataca în instanţa superioară. În opinia specialiştilor, regiunea unde este amplasată cafeneaua „Guguţă” din Grădina Publică Ştefan cel Mare este zonă istorică, unde clădirile noi nu trebuie să depăşească înălţimea celor existente.

Ulterior, în luna aprilie 2016, Curtea de Apel a casat decizia Judecătoriei Centru prin care a permis firmei „Finpar Invest” să construiască un hotel în locul cafenelei „Guguță”

Curtea de Apel Chişinău a anulat decizia Judecătorie Centru prin care a permis firmei „Finpar Invest” să construiască un hotel în locul cafenelei „Guguţă” şi a menţinut decizia care nu a permis privatizarea terenului aferent.

Decizia cu drept de recurs la Curtea de Supremă de Justiţie a fost atacată de firma Finpar la CSJ, care, după 6 amânări, a luat decizia de a trimit dosarul la rejudecare. Astfel, pe marginea cazului urmează să se expună, din nou, Curtea de Apel Chișinău.

Rise Moldova a prezentat anterior mai multe documente care dezvăluie legăturile politicianului Vladimir Plahotniuc cu Finpar Invest SRL. Aceasta i-a avut în trecut, printre fondatori și reprezentanți pe Oxana Childescu (soția), Vera Morozan (sora) și Andrian Candu (finul) – președintele Parlamentului sau Ghenadie Sajin, actualul șef al Inspecției de Stat în Construcții.

Anul trecut, administrator al firmei a devenit Mihail Pocnea, care a preluat conducerea companiei de la  Valentin Zubic, ex-viceministrul de Interne care a fost urmărit penal în „Dosarul 7 aprilie 2009”. finpar

După mai multe modificări în structura acționariatului, din august 2014, acționarul unic la Finpar este Asirapal Enterprises Ltd. (Cipru), fondată de alte două companii offshore, iar numele firmei a fost implicat în mai multe scandaluri.

Pe bd. Ştefan cel Mare nr. 132, acolo unde este înregistrată compania cu capital străin, își are adresa juridică și Întreprinderea cu Capital Străin (ÎCS) “NOBIL-CLUB” SRL, care deține hotelul Nobil, despre care Plahotniuc spunea încă în 2010 că „este una dintre investiţiile cu care mă mândresc”. Conform informaţiilor de la Cadastru, terenul de pe str. Eminescu 49/1, pe care este construit hotelul, aparţine ÎCS Finpar Invest SRL. Acesta a intrat oficial în posesia SRL-ului pe 24 iunie 2009 în temeiul unui contract de vânzare-cumpărare. Firma Finpar Invest a fost şi cea care a obţinut, de la Primărie, toate autorizaţiile pentru construcţia hotelului, la începutul anilor 2000. SRL-ul este și proprietarul  a trei apartamente din blocul din centrul Capitalei în care locuieşte familia Plahotniuc.

Din 2009, în urma unei tranzacții dubioase, Finpar Invest a devenit proprietara cafenelei „Guguță”.