Comisia de concurs propune Guvernului o listă de patru potențiali judecători la CC

Comisia de concurs a Guvernului a decis să propună Cabinetului de miniștri să aleagă doi judecători constituționali dintr-o listă de patru candidați care au acumulat cel mai mare punctaj la etapa interviului. Cel mai mare punctaj l-a acumulat Liuba Șova. Aceasta este urmată, în ordinea descrescătoare a punctajului, de Eduard Serbenco, Vladimir Grosu și Nicolae Roșca.

Potrivit comisiei de concurs, prezidată de Maia Sandu, diferența dintre punctajele acumulate de cei patru este foarte mică.

Guvernul ar urma să se întrunească în ședință săptămâna viitoare pentru a selecta dintre cei patru candidați doi judecători la Curtea Constituțională.

Toate interviurile au fost înregistrate video și urmează a fi publicate.

Proba interviului a avut loc pe parcursul zilei de 8 august, începând de la ora 12.00. Interviurile pentru fiecare candidat au durat câte aproximativ 40 de minute. Acesta, potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, este motivul pentru care rezultatele sunt anunțate la miezul nopții.

În concurs și-au depus dosarele 24 de pretendenți la două fotolii de judecător constituțional. Anterior, Guvernul a anunțat că 13 candidați au fost admiși la proba dosarelor. Astăzi, Comisia de concurs a anunțat că la proba interviului au fost acceptate 12 persoane.

Comisia de concurs a fost formată din opt membri:

  • Maia Sandu – prim-ministră, președinte al Comisiei
  • Olesea Stamate – ministră a Justiției
  • Roman Cazan – secretar general adjunct al Guvernului
  • Mihail Cotorobai – Avocatul Poporului
  • Nicolae Osmochescu – expert în drept public, doctor în drept, profesor universitar, ex-judecător al Curții Constituționale
  • Octavian Cazac – doctor în drept, conferențiar universitar
  • Vladislav Gribincea – președinte al Asociației Obștești „Centrul de Resurse Juridice”
  • Iulian Groza – director executiv al Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE)

Potrivit legii, Curtea Constituţională este formată din șase judecători, numiţi pentru un mandat de șase ani. Doi judecători sunt numiţi de Parlament, doi de Guvern şi doi de Consiliul Superior al Magistraturii.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *