Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Ultima oră: Cine sunt și…

Ultima oră: Cine sunt și ce averi au noii adjuncți ai procurorului general

Eduard Harunjen în momentul în care îi prezintă pe cei trei adjuncți ai săi, captură video/ realitatealive.md

Eduard Harunjen, procurorul general al R. Moldova și-a desemnat cei trei adjuncți. „Prin ordinul procurorului general, care a fost acceptat de Consiliul Superior al Procurorilor, Mircea Roșioru, Igor Popa și Iurie Garaba vor ocupa funcțiile de adjuncți ai procurorului general. Mircea Roșioru va fi responsabil de direcția judiciară, Igor Popa de direcția urmărire penală și criminalistică, iar Iurie Garaba va fi responsabil de direcția politici, reforme și protecția intereselor societății”, a menționat Harunjen, în cadrul unei conferințe de presă.

În aceste condiții, tot astăzi, Igor Popa a fost eliberat din funcția de procuror al mun. Chișinău, iar Mircea Roșioru din cea al direcției judiciare. Iurie Garaba și-a păstrat fotoliul de adjunct.  Doi din cei 3 adjuncți ai procurorului general desemnați astăzi au fost contracandidații lui Harunjen pentru șefia PG.

Mașină cu preț „de la 37 mii de euro” folosită prin mandat

Igor Popa, noul adjunct al procurorului general al mun. Chișinău, locuiește, împreună cu soția sa, Ala, într-un apartament de 123 m.p., achiziționat în 2013, după ce au vândut unul mai mic, în același an. Anul trecut, soții Popa au procurat și o debara de 6 m.p. Soția procurorului, Ala, care a avut venituri din avocatură de 23,9 mii de lei în 2015, conduce, prin mandat, un automobil de lux, Hyundai Genesis, fabricat în 2015. Prețul unei asemenea mașini începe, în R. Moldova, de la 37 de mii de euro, dar, în funcție de dotări, poate ajunge să coste și până la 53 de mii de euro. Procurorul Igor Popa conduce, la rându-i, un Hyundai Santa Fe, fabricat și cumpărat în 2014. Anul trecut, Igor Popa a avut, din salariu, venituri în sumă de 113,6 mii de lei (10 mii de lei lunar). Alți 310 mii de lei familia Popa i-a obținut din vânzarea a două automobile, Toyota Camry și Mazda 6. Igor Popa este din 1999 în organele Procuraturii. Igor Popa a refuzat să discute cu noi despre mașina pe care o conduce soția sa, spunându-ne că „nu e mașina mea. Sunați-o pe dna Ala Popa și întrebați-o”. Aceasta nu a răspuns la apeluri.

Modelul masinii pe care o conduce sotia procurorului Igor Popa

Modelul masinii pe care o conduce sotia procurorului Igor Popa

Igor Popa s-a remarcat şi a intrat în atenţia opiniei publice în perioada guvernării comuniste, când a instrumentat sau a participat, în calitate de şef al Secţiei exercitare a urmăririi penale pe cauze excepţionale din cadrul PG, la efectuarea urmăririi penale în mai multe dosare penale deschise pe numele persoanelor care erau împotriva guvernării lui Voronin. Astfel, Serafim Urechean, Nicolae Andronic, Valeriu Pasat sau Constantin Becciev au fost urmăriți penal, iar ulterior, declarați nevinovați, în mai multe dosare cu iz politic. Igor Popa este şi procurorul care a semnat mai multe demersuri privind judecarea şi reţinerea tinerilor protestatari la 7 aprilie 2009 în comisariatele de poliţie. Anterior, pentru ZdG, Igor Popa spunea că nu are „niciun regret” în privința dosarelor instrumentate de-a lungul carierei. „Toate acţiunile au fost perfect legale. Dacă ar fi fost altfel, nu aş fi ajuns la 17 ani de lucru în Procuratură. Oricare ar fi dosarele, şi 7 aprilie, oricare, nu am ce să-mi reproşez. Toate acţiunile au fost legale”, ne-a replicat Igor Popa.

Iurie Garaba, celălalt adjunct al procurorului general, indică, împreună cu familia, în declarația cu privire la venituri și proprietate pentru anul 2015, 3 apartamente, de 66 m.p., 51 m.p. și 29 m.p, achiziționate, respectiv, în 2003, 2006 și 2013. Iurie Garaba a trecut în declarație și un garaj cu o suprafață de 32 m.p., procurat în 2015. Pe lângă acestea, în ultimii ani, familia Garaba a achiziționat și alte apartamente, doar că le-a trecut pe numele Mariei Urmanova, soacra procurorului Iurie Garaba.

Soții Iurie și Irina Garaba locuiesc în sect. Râșcani al capitalei, în două apartamente aflate unul lângă altul, de 66 şi, respectiv 29 m.p., care, cel mai probabil, au fost transformate într-o singură locuință. Primul apartament, de 66,9 m.p., i-a fost donat Irinei Garaba de către mama sa, în 2007. Celălalt, de 29 m.p., a fost obținut în 2003, în urma unui contract de schimb. În același an, soacra procurorului a cumpărat un alt apartament, de 50 m.p., în vecinătate. Tranzacțiile imobiliare ale Mariei Urmanova nu s-au oprit aici. În 2011, pe când avea 64 de ani, aceasta cumpără un alt apartament de 35 m.p., tot în sect. Râșcani al capitalei. Un an mai târziu, în 2012, Maria Urmanova achiziționează încă un apartament, de 38 m.p., de această dată pe str. București.

Terenul fabricii avicole

Terenul fabricii avicole

Fabrica off-shore, administrată de fratele procurorului

Irina, soția lui Iurie Garaba, este angajată la „Fabrica Avicola Tochile” SRL, de unde a raportat pentru anul 2015 venituri în sumă de 14,4 mii de lei, dar și în cadrul Reprezentanței „Martical” LTD, de unde a avut un salariu de 23,9 mii de lei. Datele de la Camera Înregistrării de Stat arată că „Fabrica Avicola Tochile” SRL este administrată de Victor Garaba, unul din cei doi frați ai candidatului la funcția de procuror general. SRL-ul are un capital social de 7,1 milioane de lei (!) și un fondator care se ascunde după un off-shore din Cipru, „Lifaza Limited”. Reprezentanții Primăriei din s. Sipoteni, r. Călărași, acolo unde se află fabrica, ne-au anunțat că aceasta nu funcționează încă din 2011, an în care a fost privatizată. Aceasta se întinde pe o suprafață de aproape 14 ha, iar conform datelor de la Cadastru, în 2011, terenul și clădirile fabricii au fost ipotecate pentru un credit de 200 de mii USD firmei „Lascom Trading LLP” din Londra, Marea Britanie. În octombrie 2016, compania a fost dizolvată.

Victor Garaba

Victor Garaba

Astăzi, firma „Fabrica Avicola Tochile” SRL are adresa juridică pe str. George Călinescu, 2. Acolo am găsit însă doar un oficiu, iar persoana care era acolo ne-a îndemnat să discutăm cu Victor Garaba, care însă a avut telefonul mobil deconectat. Iurie Garaba susține că nu are legătură nici cu apartamentele cumpărate de soacră și nici cu fabrica off-shore condusă de fratele său. „Nu am cumpărat eu apartamentele soacrei și nu eu le-am înregistrat pe numele ei. Las’ să se vadă cine a fost soacra și de unde le are… Da, fratele este director la acea fabrică. N-am nicio legătură cu ea. Am fost o dată acolo, întâmplător. Nu mă cunoaște nimeni acolo. Despre fabrică știu doar că la acest moment ea nu lucrează”, a menționat Iurie Garaba.

Garaba și bătaia din drumul spre mare

Procurorul Iurie Garaba conduce un BMW 525 și are datorii de 30 de mii de euro și 5,6 mii USD, contractate în anul 2013. La fel ca și majoritatea colegilor săi, deși declară 3 apartamente, Iurie Garaba a beneficiat și el de apartament social în blocul ridicat de „Basconslux” pentru procurori.

În 2013, Iurie Garaba, fiind președintele CSP, a fost implicat într-un incident, soldat cu o bătaie, în care a fost implicat şi un tânăr, Gheorghe Munteanu. A doua zi, subiectul „lua foc”, mai ales după ce Eugen Bordos, procurorul care conducea urmărirea penală pe acest caz, a solicitat eliberarea unui mandat de arest pentru 30 de zile pe numele lui Munteanu. Solicitarea procurorului a fost admisă de judecătorul de instrucţie Ion Morozan, care a eliberat pe numele tânărului un mandat de arest pentru 20 de zile. Atunci, Vlad Roşca, avocatul lui Gheorghe Munteanu, declara pentru ZdG că acesta nu este vinovat, că el doar s-a apărat şi că cel care a provocat scandalul a fost însuşi procurorul. Peste 8 zile, tânărul și-a schimbat însă discursul, și-a luat vina asupra sa și a fost eliberat din arest, iar dosarul, finalizat cu o amendă.

Mircea Roșioru, al treilea adjunct al procurorului general a fost până astăzi șeful Direcției Judiciare din cadrul PG, el fiind și președintele Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), funcție pe care, ar urma să și-o păstreze și după ce a devenit adjunct al procurorului general. Roșioru a fost ales președinte al CSP în ianuarie 2014. Conform declarației sale cu privire la venituri și proprietate, Roșioru are un Opel Astra din 2005, cumpărat în 2011, un teren de 6 ari, dar nu declară o locuință. Anterior, într-un interviu pentru ZdG, acesta a spus că locuiește în apartamentul părinților.

— În declaraţia dvs. pe venituri şi proprietăţi nu am văzut declarat vreun bun imobil. Locuiţi cu chirie?

— Locuiesc în apartamentul tatălui (zâmbeşte, n.r.). E un apartament obţinut în 1986. Nu am ce ascunde.

— Când veţi urma exemplul unor colegi şi vă veţi pricopsi cu casă cu două niveluri în Chişinău? Sunt mulţi procurori cu astfel de locuinţe. Din declaraţia cu privire la venituri şi proprietăţi văd că, anul trecut, aţi obţinut un teren la Ialoveni…

(Zâmbeşte, n.r.) Da, teren am obţinut, în sfârşit, la Ialoveni. Nici nu m-am adresat la Primăria Chişinău, pentru că nu sunt în drept s-o fac. M-am adresat acolo, unde-mi permite Codul Funciar, ca familie nou-formată. Cererea era depusă în 2007. Nu ştiu, acum, ca să ridici o casă, trebuie să faci anumite evaluări (zâmbeşte). Nu cred că am acest potenţial, pentru moment, dar întrebarea-i deschisă. La nivel de dorinţă, cel puţin, este.

ZdG va reveni cu detalii despre cei trei procurori în ediția viitoare, care apare joi, 16 martie 2017.