Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Țurcan, președinte cu acte în…

Țurcan, președinte cu acte în regulă al Curții Constituționale. Hotărârea a fost publicată în MO

Astăzi, 23 august, a fost publicată în Monitorul Oficial și, respectiv, a intrat în vigoare, hotărârea Curții Constituționale prin care Vladimir Țurcan a fost ales, prin vot secret, președinte al instanței.

Alegerea deputatului socialist Vladimir Țurcan în funcția de președinte al Curții Constituționale a generat critici în rândul societății civile și nemulțumiri din partea conducerii Blocului ACUM.

Mai mult, judecătoarea CC Liuba Șova a declarat, în cadrul unei intervenții în platoul TV8, că au existat anumite „recomandări” pentru a vota într-un anumit fel, iar decizia ca Vladimir Țurcanu să devină șef al Înaltei Curți „a fost luată în altă parte”.

Aceasta a făcut public și un mesaj pe care l-ar fi primit de la un angajat al Parlamentului.

Totodată, există o incoerență în discursurile judecătorilor constituționali privind acordarea voturilor pentru președintele CC. În timp ce CC anunță că Vladimir Țurcan a fost ales cu majoritate de voturi, trei judecători constituționali, Liuba Șova, Nicolae Roșca și Domnica Manole susțin că nu și-au dat votul pentru acesta.

Domnica Manole a solicitat revizuirea hotărârii CC prin care a Vladimir Țurcan a fost ales președinte, dar cererea a fost declarată inadmisibilă de colegii săi de la CC.

Deși anterior, declara că decizia privind numire alui Țurcan a fost luată în altă parte, Liuba Șova a precizat, potrivit hotărârii CC prin care cererea de revizuire este declarată inadmisibilă, că în momentul votului „a avut încredere în legalitatea, independența și imparțialitatea acestui proces” și a considerat că „rezultatul votului secret exprimat în plenul Curții este corect, legal”, declarând că nu-l contestă și nicidecum nu-l pune la îndoială din punct de vedere procedural.

Noua componență a Curții Constituționale este formată din judecătorii Liuba Șova, Nicolae Roșca, Serghei Țurcan, Eduard Ababei, Domnica Manole și Vladimir Țurcan. Aceștia au depus jurământul de accedere în funcție vineri, 16 august. Cel puțin trei membri ai CC, inclusiv președintele, au afiliere politică: Vladimir Țurcan – membru al fracțiunii PSRM din Parlament, iar Nicolae Roșca și Domnica Manole au candidat la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 pe listele Blocului ACUM.