Principală  —  IMPORTANTE   —   Stamate, după ce avocații au…

Stamate, după ce avocații au intrat în grevă generală, cu sistarea totală a activității: „Au fost propuse garanții similare cu cele ale judecătorilor. Este puțin?”

Olesea Stamate,Președinta Comisiei juridice, numiri și imunități a Parlamentului, susține că avocații nu au motive pentru a declara grevă generală, cu sistarea totală a activității de avocat, inclusiv a activității avocaților din cadrul sistemului asistenței juridice garantate de stat, întrucât ea le-a propus două soluții de compromis care oferă garanții apărătorilor.

Președinta comisiei numiri și imunități, Olesea Stamate susține că la 19 ianuarie a identificat și expediat în adresa UAM două soluții cu privire la Legea Avocaturii cu privire la oferirea unor garanții apărătorilor, dar și modificarea amendamentului în partea care prevede că apărătorii pot fi reținuți fără acordul Consiliului Uniunii Avocaților în caz de infracțiuni.

Din intenția de a găsi un numitor comun, am expediat ieri o adresare Uniunii Avocaților în care am propus o soluție de compromis:

1. Modificarea alin (2) art. 52, astfel încât acordul Uniunii să fie necesar în toate cazurile, cu excepția infracțiunilor de la art. 324-326 ( corupere pasivă, activă și trafic de influență), și cele flagrante.

2. Lansarea unui dialog între Parlament, Ministerul Justiției și Uniunea Avocaților pentru identificare soluțiilor optime privind instituirea unor garanții suplimentare. Aici mă refer la protejarea secretului profesional în timpul perchezițiilor în mod special, dar ar putea fi și alte aspecte, care ținând cont de experiența altor țări, dar și de specificul Republicii Moldova ar putea fi integrate în legislația națională
”, menționează Stamate.

În context, UAM nu a acceptat soluțiile prezentate de către Stamate și a anunțat grevă generală, cu sistarea totală a activității de avocat, inclusiv a activității avocaților din cadrul sistemului asistenței juridice garantate de stat. În replică, președinta comisiei numiri și imunități declară că „greva este alimentată de alte interese”.

Urmare a deciziei Consiliului Uniunii Avocaților de ieri, înțeleg că soluția propusă nu a fost acceptată, și este regretabil. Au fost propuse garanții similare cu cele ale judecătorilor și cele ce urmează a fi instituite pentru deputați, odată cu modificarea Constituției. Este puțin? Apreciez activismul Consiliului Uniunii Avocaților, și de fapt opțiunea de a-și manifesta poziția prin protest/grevă este de apreciat. Este un semn al democrației, nu? Așa am eu un sentiment că dacă ar fi întrebată, majoritatea avocaților ar fi de acord ca excepția pe infracțiunile de corupție și flagrante, și cu completarea ulterioară a legii cu garanții în privința perchezițiilor sunt suficiente. Iar „greva” este alimentată de alte interese, sau de alți „factori de interese”. Pe final, înțelegerea mea era că adoptarea legii avocaturii în lectură finală era o urgență pentru Uniunea Avocaților, deoarece prin proiectul de lege se reinstituie examenul de accedere in funcția de avocat pentru foști procurori și/sau judecători (si respectiv dacă nu se adoptă acum, vor intra persoane corupte în sistem, deoarece la moment nu este examen pentru ei). Din abordarea pe care o ia Consiliul Uniunii, ma întreb dacă mai este…..”, a mai adăugat Olesea Stamate.

În semn de protest față de amendamentul înregistrat, avocații au declarat că vor cere în această perioadă amânarea tuturor ședințelor de judecată și nu vor participa la acțiunile de urmărire penală.

Avocații au venit cu o propunere privind redactarea amendamentului înaintat la legea cu privire la avocatură. În cazul în care propunerea Uniunii Avocaților va fi acceptată de Parlament, avocații spun că vor ieși din grevă.

Anterior, Uniunea Avocaților din R. Moldova (UARM) a solicitat Parlamentului retragerea amendamentului înaintat la legea cu privire la avocatură, care prevede că, pentru reţinerea, aducerea silită, arestarea sau percheziţionarea avocatului în cazul comiterii unor infracțiuni nu va mai fi necesar acordul prealabil al Consiliului Uniunii Avocaților și a anunțat grevă japoneză pentru perioada 18-19 ianuarie, prin purtarea unei banderole albe la brațul stâng.

Mai mulți avocați s-au arătat indignați de un amendament înaintat la legea cu privire la avocatură, acuzând că modificările propuse atentează la independența avocatului în exercitarea profesiei și la independența profesiei de avocat. Amendamentul prevede faptul că odată cu excluderea din lege a normei propuse în document, avocații vor putea fi reținuți, supuși aducerii silite, arestați și percheziționați fără acordul prealabil al Consiliului Uniunii Avocaților în cazul comiterii unor infracțiuni.

Uniunea Avocaților a calificat amendamentul înaintat drept imixtiune în activitatea avocaților și a îndemnat avocații la solidaritate.

Pe 22 decembrie curent, președinta Comisiei Juridice, numiri și imunități, deputata Olesea Stamate, a înaintat un amendament la proiectul de lege cu privire la modificarea Legii cu privire la avocatură. Amendamentul prevede excluderea aliniatului 2 din articolul 52 al legii cu privire la avocatură, care are următorul conținut – „avocatul nu poate fi reținut, supus aducerii silite, arestat, percheziționat fără acordul prealabil al Consiliului Uniunii Avocaților, cu excepția infracțiunii flagrante”.