Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Spovedania unui judecător: Am fost…

Spovedania unui judecător: Am fost dat afară pentru că nu am ascultat ordinele președintelui…

Victor Orândaș, judecătorul demis acum o săptămână de Consiliul Superior al Magistraturii pentru că ar fi incompatibil cu statutul de magistrat afirmă, într-o postare, că a fost dat afară din sistem pentru că ar fi refuzat să se supună președintelui judecătoriei Centru, Ion Țurcan.Vedeți mai jos mesajul acestuia, sub forma unui demers în adresa CSM.

Președintelui Consiliului Superior al Magistraturii
Domnului Micu Victor
Membrului Colegiului Disciplinar, doamnei Manole Domnica

Notă informativă
Vă aduc la cunoștință că în luna februarie 2015 am fost vizitat în biroul meu de doi ofițeri ai Serviciului de Informație și Securitate, anume domnul colonel Bordea Vladimir și căpitanul Veliciev Eugen, care sau prezentat în legătură cu zvonurile care circulau prin oraș precum că președintele judecătoriei Centru Ion Țurcan mă influențează , presându-mă să emit hotărâri convenabile lui în cauza privind examinarea cererii de revizuire depusă de Far 90 SRL în dosarul Banca de Economii SA către Proacvacom SRL, Nuntius SRL. Eu am confirmat faptul că președintele Turcan Ion încercat să mă influențeze solicitând să resping cererea de revizuire depusă de SRL Far 90, eu însă am respins cererea președintelui și am admis cererea de revizuire. Din păcate dl. Turcanu a întreprins ulterior un șir de acțiuni de răzbunare împotriva mea și a familiei mele pentru neascultare pe care le-am simțit evident dar acum nu le voi menționa deoarece anumite acțiuni ale dlui Turcan sunt investigate.

Totodată am informat ofițerii SIS că președintele Turcan Ion mă presează ca să emit, cât mai repede posibil o hotărâre de lichidare a organizațiilor Falun Dafa și a Asociației Falun Gong Moldova la cererea Societății de protecție a drepturilor invalizilor și veteranilor Echitate. Ofițerii SIS au luat act de informația prezentată și au promis că vor anunța oficial Consiliul Superior al Magistraturii, dar până atunci vor ține legătura.
Ulterior am primit o scrisoare de la doamna inspector judiciar Gligor Elena care mi-a solicitat să dau explicații la plângerea unui cetățean care a aflat despre acțiunile de intimidare și presiune exercitate de Turcanu Ion precum și de acțiunile doamnei Svetlana Novac care întreprindea măsuri pentru a asigura căderea mea la evaluarea petrecută de Colegiul de evaluare, prin acțiuni de intimidare și admiterea unor neadevăruri referitoare la ședințele Colegiului de evaluare și materialele care trebuie prezentate. Aceste fapte le-am confirmat dar am evitat să mă expun în explicațiile mele din 17.03. 2015 referitor la acțiunile de presiune exercitate de Turcanu Ion asupra mea din considerentul că am aflat că un inspector judiciar este implicat în acest dosar și care ar putea mușamaliza cazul. Sperând că ofițerii SIS vor depune actele necesare pentru elucidarea adevărului.

Ulterior am aflat că domnul Turcanu Ion este invitat să dea explicații în fața Colegiului Disciplinar și am crezut că voi fi invitat să fac claritate vis a vis de comportamentul domnului Turcan Ion dar spre surprinderea mea nu am fost invitat până acum.

Luând în considerație circumstanțele descrise supra precum și obligația judecătorului de a declara toate acțiunile de influență neadecvată, Vă aduc la cunoștință atât Dumneavoastră cât și raportorului Domnica Manole că într-adevăr faptele de influențare și presiune menționate mai sus au fost comise de Ion Turcanu în cadrul examinării dosarelor menționate.

Rog ca această informație să fie adusă la cunoștința Colegiului Disciplinar.
Judecător Victor Orîndaș
05.11.2015

Acest mesaj a fost postat de Victor Orândaș pe o rețea de socializare. Ulterior, el a revenit, cu o precizare:

„Am fost dat afara din cauza ca nu am ascultat ordinele presedintelui Turcanu Ion care mi-au fost date privind examinarea dosarelor sus mentionate. Disciplinar nu am fost pedepsit nici odata. Pur si simplu m-au dat afara invocind ca am emis ordonante cu sume mari , chiar daca mai multi judecatori au emis aceleasi ordonante si au fost promovati de CSM”.

Cine este Victor Orândaș

Judecător la Judecătoria Comercială și la Judecătoria sect. Centru. El a fost propus pentru demiterea din funcție săptămâna trecută, fiind declarat incompatibil cu postul detinut. Decizia a fost luată de către Consiliul Superior al Magistraturii în urma unui aviz solicitat Serviciului de Informaţii şi Securitate.  Potrivit demersului, menţinerea lui Orîndaş în funcţie reprezintă un risc pentru sistemul judecătoresc, pe motiv că acesta a fost implicat în scandaloasa schemă de spălare a peste 18 miliarde de dolari din Rusia prin intermediul Moldovei, după ce a eliberat trei ordonanțe prin care i-a ajutat pe ruşi să spele 1,4 miliarde de dolari. Totodată, presa a scris despre Orîndaş că a fost implicat în atacurile raider de la Banca de Economii.

Ion Țurcan nu a răspuns la telefon, pentru a răspunde acuzațiilor lansate de Victor Orândaș.

ZdG va reveni cu mai multe detalii la subiect, în ediția tipărită, de joi, 12 noiembrie 2015.