Principală  —  IMPORTANTE   —   Socialistul Igor Dodon, citat la…

Socialistul Igor Dodon, citat la Procuratura Generală

Fostul președinte, socialistul Igor Dodon, acum președinte de onoare al Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM), a fost citat la Procuratura Generală (PG) pentru a fi audiat în cadrul cauzei penale SA „Energocom” privind procurarea energiei electrice în perioada 2008-2009, atunci când Dodon era ministrul al Economiei.

Informația a fost confirmată pentru Ziarul de Gardă de către procurora Mariana Cherpec, purtătoarea de cuvânt a PG.

„Confirmam citarea domnului Igor Dodon, pe 27 decembrie, la Procuratura Generală pentru a fi audiat în cadrul cauzei penale SA „Energocom” privind procurarea energiei electrice în perioada 2008-2009”, a spus Cherpec pentru ZdG.

Fostul lider al Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM), Igor Dodon, a renunțat la mandatul de deputat în Parlamentul de la Chișinău. Luni, 18 octombrie, în cadrul unei conferințe de presă, acesta a declarat că rolul său ca lider de opoziție e cu totul altul în noile circumstanțe și că poate fi „mai eficient și de ajutor cetățenilor și agenților economici” în afara Parlamentului. Astfel, Igor Dodon, care, în ultimii 20 de ani a deținut exclusiv funcții publice, susține că nu se retrage din spațiul public, ci de acum încolo va exercita funcția de președinte al „Uniunii moldo-ruse a antreprenorilor”, firmă, care, potrivit acestuia, a fost înregistrată la Chișinău în luna iunie curent.

În 2020, ZdG a scris că cetățenii R. Moldova ar fi fost păgubiți, în anul 2008, cu 14,5 milioane de dolari în urma unei scheme de procurare a energiei electrice. Cel puțin asta spuneau atunci mai mulți experți în energetică. Conform acestora, în schemă ar fi fost implicați Igor Dodon, pe atunci ministru al Economiei, și fosta președintă a Parlamentului Zinaida Greceanîi, pe atunci premier. Mai mult, experții spuneau că pe acest caz a fost deschisă o cauză penală, dar aceasta a fost clasată fără ca subiectul să fie investigat, la o lună de la depunerea mărturiilor. Detalii aici.