Principală  —  IMPORTANTE   —   Socialistul Igor Dodon a contestat…

Socialistul Igor Dodon a contestat la Judecătoria Chișinău actul prin care a fost amendat cu 9000 de lei pentru că a purtat panglica negru-oranj interzisă prin lege. Când va avea loc prima ședință de judecată – DOC

Socialistul Igor Dodon, fostul președinte al R. Moldova, a contestat la Judecătoria Chișinău procesul verbal prin care a fost amendat cu 9000 de lei pentru că a ignorat prevederile legale și a purtat panglica bicoloră negru-oranj la manifestațiile organizate de 9 Mai în centrul capitalei.

Potrivit informațiilor publicate pe Portalul Național al Instanțelor, dosarul contravențional a fost înregistrat și repartizat spre examinare pe 7 iunie curent.

Prima ședință de judecată a fost programată pentru data de 19 iulie, la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, dosarul urmând să fie examinat de magistrata Svetlana Garștea-Bria.

Svetlana Garștea-Bria

Potrivit magistrat.md, Svetlana Garștea-Bria a devenit magistrată în 1994, iar în 2004 a fost numită în funcția de judecător până la atingerea plafonului de vârstă. Svetlana Garștea-Bria este cea care în 2016 a admis pretențiile Marianei Tabuica, sora fostului ministru al Justiției Vladimir Cebotari și a dispus încasarea din conturile ÎS „MoldATSA” a sumei de 415,65 mii de lei. Totodată, o hotărâre a magistratei a constituit obiect de examinare la Curtea Europeană (cauza „Savca c. Moldovei” din 15 martie 2016).

Pe 18 mai, socialistul Igor Dodon a anunțat că a fost amendat de Poliție cu 9000 de lei. Igor Dodon a calificat procesul verbal emis de oamenii legii drept un „abuz” și a anunțat că îl va contesta în instanța de judecată.

„Guvernarea a trimis poliția să-mi facă proces verbal pentru participarea de Ziua Victoriei cu simbolurile victoriei asupra fascismului. Vom contesta acest abuz în toate instanțele de judecată. E o lege anticonstituțională, care în cele din urmă va fi anulată. Pe lângă caracterul anticonstituțional, această lege are un caracter discriminatoriu și divizează artificial societatea, fiind profund antidemocratică”, a spus Igor Dodon într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Sursa foto: Igor Dodon/ Facebook

Șaisprezece deputați din Parlamentul R. Moldova, care au ignorat prevederile legale și au purtat panglica bicoloră negru-oranj la manifestațiile organizate de 9 Mai în centrul capitalei, au fost amendați de Poliție cu 9000 de lei. Procesele verbale în acest sens au fost întocmite pe 24 iunie. Într-un comentariu pentru ZdG, Viorel Cernăuțeanu, șeful IGP, ne-a comunicat faptul că parlamentarii au fost citați de două ori, însă, până acum niciun deputat nu s-a prezentat la sediul Poliției.

Totodată, Viorel Cernăuțeanu, șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP), a declarat că instituția pe care o conduce nu a recepționat nicio citație privind contestarea actului în instanța de judecată.

Anterior, ZdG a scris că mai mulți deputați ai Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au ignorat prevederile legale și au purtat panglica bicoloră negru-oranj la manifestațiile organizate de 9 mai în centrul capitalei. Printre purtătorii de panglică interzisă s-au numărat și alți oficiali, precum și fețe bisericești. Printre cei care au purtat panglica interzisă se numără fosta președintă a Parlamentului, președinta fracțiunii parlamentare a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS), Zinaida Greceanîi. Alături de ea, a fost surprins și un alt deputat BCS, Fiodor Gagauz, la fel purtând panglica negru-oranj. Și fostul președinte al R. Moldova, comunistul Vladimir Voronin, în prezent deputat, a purtat panglica negru-oranj.

Din 20 aprilie, pe teritoriul R. Moldova a fost interzisă purtarea panglicii negru-oranj și simbolurile „V” și „Z”, care reprezintă agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.  Au fost instituite amenzi de la 4 500 până la 9 mii de lei sau muncă neremunerată în folosul comunității de la 30 până la 60 de ore. Persoanele cu funcție de răspundere riscă amenzi de la 9 mii la 18 mii de lei, iar persoanele juridice – de la 18 mii până la 30 de mii de lei.