Principală  —  IMPORTANTE   —   16 deputați, care au ignorat…

16 deputați, care au ignorat prevederile legale și au purtat panglica bicoloră negru-oranj la manifestațiile organizate de 9 Mai, amendați cu 9000 de lei. Șeful IGP: „Persoanele au fost citate de două ori, însă nu s-au prezentat la sediul Poliției”

Șaisprezece deputați din Parlamentul R. Moldova, care au ignorat prevederile legale și au purtat panglica bicoloră negru-oranj la manifestațiile organizate de 9 Mai în centrul capitalei, au fost amendați de Poliție cu 9000 de lei. Procesele verbale în acest sens au fost întocmite pe 24 iunie.

Într-un comentariu pentru Ziarul de Gardă, Viorel Cernăuțeanu, șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP), ne-a comunicat faptul că parlamentarii au fost citați de două ori, însă, până acum niciun deputat nu s-a prezentat la sediul Poliției.

„(…) Au fost informate în ultima citație că în cazul în care nu se vor prezenta vor fi întocmite în lipsa lor procesele verbale. Niciunul nu s-a prezentat, iar în cazul respectiv, agentul constatator în cauză a luat decizia și a examinat-o în lipsa persoanei, aplicându-le amenda corespunzătoare, dar amenda a fost aplicată abia acum, pe 24 iunie. Deputații urmează fie să conteste, fie să execute sancțiunea aplicată”, a declarat Cernăuțeanu.

Potrivit unor surse ale ZdG, socialistul Igor Dodon, fostul președinte al R. Moldova, care a primit procesul verbal la mijlocul lunii mai, a atacat documentul în instanța de judecată. Solicitat de ZdG, șeful Poliției R. Moldova ne-a spus că nu ne poate confirma această informație, întrucât nu au primit nicio citație în acest sens. Totodată, Viorel Cernăuțeanu a menționat că, până acum, Dodon nu a achitat amenda în valoare de 9000 de lei.

„(…) Noi nu putem să o confirmăm din considerentul că încă nu am fost citați și nu am primit citație pe cazul respectiv. Nouă ni s-a spus că a fost contestată, dar citație la acest caz nu am primit, dar în același timp nici amenda nu a fost achitată. După cum am mai spus, atâta timp cât nu am primit citație, nu pot confirma (…)”, a accentuat Cernăuțeanu.

De asemenea, Viorel Cernăuțeanu, șeful Poliției R. Moldova, a afirmat că doar în privința a doi parlamentari nu a fost constatată încălcarea prevederilor: Adrian Lebendinschi și Grigore Novac. Pe 9 Mai, deputatul BCS, Adrian Lebedinschi, în locul panglicii bicolore, a purtat două panglici negru și oranj, iar parlamentarul Grigore Novac a purtat o insignă pe care era ilustrată panglica bicoloră.

„(…) Adrian Lebendinschi avea două panglici – una separată de alta. În privința lui s-a pornit procedură contravențională, dar nu s-a confirmat că el purta panglica „Sfântul Gheorghe”. Într-adevăr, video-urile arată că el nu purta această panglică și în privința lui Grigore Novac nu s-a constatat contravenție. În rest, în privința tuturor persoanelor au fost întocmite procese verbale (…). În termen de 30 de zile dacă nu vor fi contestate și nu este procedura de examinare a contestației în instanța de judecată și nu vor achita amenda, se inițiază procedura de executare silită – se transmite dosarul executorului judecătoresc pentru inițierea procedurii de executare”, a declarat Cernăuțeanu.

Anterior, ZdG a scris că mai mulți deputați ai Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au ignorat prevederile legale și au purtat panglica bicoloră negru-oranj la manifestațiile organizate de 9 mai în centrul capitalei. Printre purtătorii de panglică interzisă s-au numărat și alți oficiali, precum și fețe bisericești. Printre cei care au purtat panglica interzisă se numără fosta președintă a Parlamentului, președinta fracțiunii parlamentare a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS), Zinaida Greceanîi. Alături de ea, a fost surprins și un alt deputat BCS, Fiodor Gagauz, la fel purtând panglica negru-oranj. Și fostul președinte al R. Moldova, comunistul Vladimir Voronin, în prezent deputat, a purtat panglica negru-oranj.

Printre cei care au încălcat legea se numără și deputatul Vladimir Odnostalco, cel care anterior a lansat mai multe falsuri și mesaje de ură împotriva refugiaților ucraineni, într-un interviu cu propagandistul rus, Vladimir Soloviov. Și deputatul Bogdan Țîrdea și-a prins în piept panglica bicoloră. „Asta nu-i lege, dar e fărădelege”, a comentat el referitor la interzicerea acesteia. A purtat panglica bicoloră și deputatul BCS, Constantin Starîș.

Deputatul Vlad Bătrîncea s-a afișat cu panglica interzisă negru-oranj, la fel ca și colegul său de fracțiune, Oleg Reidman. Alături de fostul lider socialist Igor Dodon, de asemenea purtând panglica interzisă, au mărșăluit deputații BCS, Petru Burduja și Eduard Smirnov, decanul de vârstă al actualului Parlament. Au mai purtat panglica interzisă și deputații BCS, Diana Caraman, Nicolai Rusol, Ala Pilipețcaia și Tatiana Cunețchi. 

Din 20 aprilie, pe teritoriul R. Moldova a fost interzisă purtarea panglicii negru-oranj și simbolurile „V” și „Z”, care reprezintă agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.  Au fost instituite amenzi de la 4 500 până la 9 mii de lei sau muncă neremunerată în folosul comunității de la 30 până la 60 de ore. Persoanele cu funcție de răspundere riscă amenzi de la 9 mii la 18 mii de lei, iar persoanele juridice – de la 18 mii până la 30 de mii de lei.

LISTA celor 17 deputați „panglicari”. Procedura anevoioasă prin care vor putea fi amendați