Sentință cu amendă pentru vicepretorul sect. Buiucani, acuzat de trafic de influență

Vasile Mistreanu, vicepretor al sect. Buiucani din Chișinău, a fost pedepsit de Judecătoria Chișinău cu o amendă de 60 de mii de lei și interdicția de a ocupa funcții publice timp de trei, în dosarul de corupție deschis în aprilie 2017. Hotărârea a fost citită astăzi, 10 iulie, de judecătoarea Elena Cojocari. Funcționarul nu își recunoaște vina.

Potrivit acuzației, Vasile Mistreanu ar fi estorcat de la un agent economic 20 000 de lei pentru a-i rezolva o problemă ce ţine de instalarea unui gard de protecţie. Potrivit denunţătorului, vicepretorul susţinea că are influenţă asupra unor persoane publice din cadrul Preturii Buiucani şi că-i poate determina să autorizeze instalarea unui gard de metal pentru a izola zona dintre proprietatea privată a agentului economic și drumul public. După ce agentul economic i-ar fi achitat jumătate din suma estorcată, refuzând să îi mai ofere alți bani, funcționarul l-ar fi ameninţat că îi va crea probleme și ar fi dat indicaţie să fie demolat gardul de metal.

Magistrata Elena Cojocari l-a recunoscut vinovat de comiterea infracțiunii de trafic de influență, stabilindu-i o pedeapsă cu amendă în mărime de 60 000 lei, cu privarea de dreptul de a ocupa funcții publice pe un termen de trei ani. Sentința primei instanțe poate fi contestată la Curtea de Apel Chișinău în termen de 15 zile.

Potrivit ultimei declarații de avere publicată pe Portalul Declarațiilor, cea pentru 2016, Vasile Mistreanu a fost remunerat cu 135 197 de lei în funcția de vicepretor al sect. Buiucani al capitalei și a primit o pensie de 75 480 de lei. Soția sa a contribuit la bugetul familiei cu peste 139 de mii de lei. Familia declară un lot pentru casă estimat la 100 058 lei și un lot aferent casei, de 0,11 ha, primit drept donație. Familia are în proprietate un apartament și o casă de locuit de 62 m.p. și, respectiv, 189, 2 m.p. , precum și un automobil Hundai din 2006 în valoare de 50.000 lei. În 2016, familia a primit drept donație o casă de locuit de 71 metri pătrați.

Foto: Sputnik

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *