Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Șeful PA: „Dacă îmi dau…

Șeful PA: „Dacă îmi dau demisia, fac și mai mare haos pentru procuratură”

Viorel Morari

Viorel Morari, care exercită mandatul de șef al Procuraturii Anticorupție de mai bine de trei luni, afirmă că plecarea sa din funcție acum, în contexul intrării în vigoare a noii Legi cu privire la Procuratură,  ar crea „și mai mare haos”, dar susține că „dacă considerați că nu sunt careva rezultate vizibile, cereți decizia mea”. Afirmațiile sunt făcute de șeful Anticorupție după ce în iunie curent, într-un interviu pentru Ziarul de Gardă, spunea că dacă până la 1 august, nu va avea „intima con­vin­gere că poate schimba lucru­rile”, inclusiv  revigorarea anumitor dosare, atunci va avea obli­ga­ţia să-și depună demi­sia. Întrebat acum despre rezultatele obținute și decizia sa, Morari a precizat că „este un răspuns cu mult mai complicat”, dar și că va reveni cu unele concretizări.

„Este un răspuns cu mult mai complicat, în primul rând. În al doilea, după 1 august au apărut foarte multe probleme, iar dacă imediat îmi dau demisia și mai mare haos fac pentru procuratură. Deci, o să vă comunic referitor la decizia mea, dar dacă considerați că nu sunt careva rezultate vizibile cereți decizia mea. Dacă nu simțiți că au fost careva modificări la acest moment, întreprinse de când sunt la conducere, înseamnă că cereți demisia mea. Dar eu o să vin cu careva concretizări”, a delcarat Morari pentru ZdG.

Citiți AICI interviul cu Viorel Morari din 17 iunie 2016, despre averea și veniturile cu care a venit la șefia Procuraturii Anticorupție, despre dosare Filat și Șor, investigația delapidărilor de la Banca de Economii și coruptibilitatea procurorilor.

Vio­rel Morari a fost desem­nat la 22 apri­lie câş­ti­gă­to­rul con­cur­su­lui pen­tru fun­cţia de șef al Pro­cu­ra­tu­rii Anti­co­rup­ție. Acesta a acumulat cel mai mare punctaj, de 9,37, fiind sin­gu­rul din­tre cei cinci can­di­daţi cu o medie a note­lor de peste nouă .

Vio­rel Morari a fost şef al Secţiei con­du­cere a urmă­ri­rii penale în orga­nele cen­trale ale MAI şi ale SV. Ante­rior, Morari a con­dus PA, din pos­tura de inte­ri­mar, timp de jumă­tate de an, fiind demis în ianu­a­rie 2013, după ple­ca­rea lui Vale­riu Zubco şi insta­la­rea în frun­tea PG a lui Andrei Pân­tea. Ex-procurorul gene­ral inte­ri­mar l-a învi­nuit atunci pe Morari de nere­guli în acti­vi­tate, soli­ci­tând Con­si­li­u­lui Supe­rior al Pro­cu­ro­ri­lor (CSP) ini­ţi­e­rea unei pro­ce­duri dis­ci­pli­nare pe numele aces­tuia. În ace­eaşi peri­oadă, şi Vio­rel Morari a depus la CSP o plân­gere pe numele lui Pân­tea. Ambele sesi­zări, însă, au rămas fără rezul­tate. Totuşi, cel care a ple­cat, într-un final, din PG a fost Pân­tea, în urma mai mul­tor acu­za­ţii care i-au fost aduse.

Citiți despre decla­ra­ţia cu pri­vire la veni­turi şi pro­pri­e­tate pe anul 2014, sala­riul de 135 mii de lei şi firma fondată de mama sa, cu un capi­tal social de 3,9 mili­oane de lei.

La 1 august a intrat în vigoare noua Lege cu privire la Procuratură.  Pe lângă alte schim­bări gene­rate, aceasta, pre­su­pune redu­ce­rea, de la nouă, la două pro­cu­ra­turi spe­cia­li­zate. Continuă să activeze Pro­cu­ra­tura Anti­co­rup­ție și, în pre­mieră, este cre­ată Pro­cu­ra­tura pen­tru Com­ba­te­rea Cri­mei Orga­ni­zate și Cauze Spe­ci­ale (PCCOCS), în baza unei direc­ții a Pro­cu­ra­tu­rii Gene­rale (PG).