Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Șeful Direcției Antidrog oferă detalii…

Șeful Direcției Antidrog oferă detalii din culisele celor 145 de percheziții și despre reținerea a 14 persoane

Operațiunea „antidrog” care s-a desfășurat astăzi, 6 septembrie, în 26 de raioane ale țării și a implicat 200 de polițiști care au efectuat 145 de percheziții, are drept rezultat, până la acest moment, reținerea a 14 persoane.

Potrivit unui comunicat al Inspectoratului General al Poliției (IGP), operațiunea a fost desfășurată de Direcția Antidrog a Inspectoratului Național de Investigații, în conlucrare cu Direcția Generală Urmărire Penală al IGP, Serviciul Vamal, Inspectoratele de Poliție din teritoriu și oficiile teritoriale ale Procuraturii.

În cadrul perchezițiilor demarate în dimineața zilei de astăzi au fost depistate și ridicate: peste 7kg de marijuana, 50 gr de heroină, 10 gr de metadonă uscată, 1316 plante de cânepă, 100 gr paie de mac, 10 gr droguri etnobotanice. De asemenea, au fost depistate 20 de dispozitive destinate consumului de droguri, 3 arme de foc deținute illegal, precum și 17 cartușe de luptă.

Ion Țurcanu, șeful Direcției Antidrog a INI. Foto: sputnik.md

Solicitat de Ziarul de Gardă să ofere detalii despre scopul organizării perchezițiilor concomitente în toată țara și și în ce constă operațiunea, Ion Țurcanu, șeful Direcției Antidrog, a declarat că aceasta s-a desfășurat între iunie-august curent și reprezintă o continuitate a operațiunei „Mac”, organizată anual de Poliție.

„Operațiunea constă în identificarea persoanelor care cultivă plante de cânepă și mac pentru producerea drogurilor. Respectiv, ca o totalizare a rezultatelor acestor operațiuni denotă faptul că Poliția nu și-a îndeplinit până la urmă obligațiunile de serviciu și, respectiv, Direcția Antidrog a venit cu inițiativa de a organiza această operațiune de amploare, în toată țara, pentru a identifica locurile unde continuă să fie cultivate plante de cânepă, pentru a identifica persoanele care comercializează droguri. Respectiv, serviciile de investigații au primit dispoziția noastră, în baza căreia au desfășurat activitățile de percheziții în cadrul cauzelor penale și materialelor pe care le au în gestiune. Toate aceste informații serviciile de investigații le-a colectat pe parcursul a două sptămâni și astăzi am dat indicații tuturor pentru a purcede la percheziții și rețineri”, a explicat pentru ZdG șeful Direcției Antidrog.

Potrivit acestuia, perchezițiile au loc fie în cadrul cauzelor contravenționale aflate în gestunea poliției, fie în cadrul proceselor penale.

„În fiecare raion, fiecare inspectorat de poliție are în gestiune fie un caz contravențional, fie o cauză penală în cadrul căreia sunt documentate infracțiuni legate de droguri, fie că a fost ceva spontan, la sesizarea unui ofițer de investigație privind identificarea unei plantații”, a precizat Ion Țurcanu.

Până la ora 11.00, activitățile au fost desfășurate în privința a 59 de persoane. 14 persoane au fost reținute, iar 44 au primit statut de bănuit.

„A fost reținută și o persoană aflată în urmărire generală pentru amenințarea unui funcționar cu aplicarea violenței”, a menționat șeful Direcției Antidrog.

Șeful Direcției Antidrog susține că organizarea perchezițiilor comcomitente în toată țara are impact asupra prevenirii criminalității. Potrivit acestuia, în cazul tuturor perchezițiilor urmează a fi dispuse expertize, iar de rezultatele acestora depinde evoluția cazurilor contrvenționale și penale.

„Dacă este vorba despre un caz contravențional, se va solicita expertiza asupra substanțelor depistate în cadrul perchezițiilor. După, se va decide deschiderea unei cauze penale sau atragerea persoanei la răspundere contrvențională. Referitor la cauzele penale, persoanele deja au statut de bănuit și, respectiv, este așteptată expertiza, pentru a putea fi înaintată o învinuire corespunzătoare”, a punctat Ion Țurcanu.

Sursa: politia.md