Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Ședința CSM: 13 pretendenți la…

Ședința CSM: 13 pretendenți la funcția de magistrat la judecătoria sectorului Centru

În ședința din 12 aprilie 2016, Consiliul Superior al Magistraturii urmează să discute mai multe subiecte importante.

Primul punct pe ordinea de zi constituie desfășurarea concursului pentru suplinirea funcției vacante de judecător la Judecătoria Centru, mun. Chișinău. Pentru funcția vacantă de magistrat și-au depus candidaturile 13 pretendenți, printre care Corneliu Crețu, fiul fos­tu­lui vice­preşe­dinte al Curţii de Apel Chi­şi­nău, Ghe­or­ghe Creţu, condamnat la doi ani cu suspendare în dosarul morții lui Sorin Paciu în timpul vânătorii din „Pădurea Domnească”.

Nu este prima încercare a lui Corneliu Crețu de a accede în funcția de magistrat  la Judecătoria sectorului Centru. Anterior candidatura sa a fost respinsă de către președintele Nicolae Timofti, din cauza reputației îndoielnice.

În iulie 2013, Ziarul de Gardă a scris despre averea lui Corneliu Crețu, proaspăt absolvent al Institutului Național al Justiției.  Atunci, ZdG preciza că potri­vit unor surse din dome­niul jus­ti­ţiei, Ghe­or­ghe Creţu, fiind în cadrul Comi­siei de admi­tere la INJ, a apro­bat şi a sem­nat lista nomi­nală a per­soa­ne­lor admise la INJ, prin­tre care se regă­sea şi fiul său. „Tot­o­dată, sunt voci care spun că Ghe­or­ghe Creţu a făcut bar­ter cu par­ti­ci­panţii la “vână­toa­rea domnească”, luându-şi vina asu­pra sa în schim­bul numi­rii fiu­lui său în fun­cţia de jude­că­tor şi avan­să­rii ulte­ri­oare a aces­tuia în fun­cţie.

Cor­ne­liu Creţu con­duce un Mer­ce­des ML320, fabri­cat în 2008, cu nume­rele de înma­tri­cu­lare KKK666, care este înre­gis­trat în baza de date “REGISTRU” pe numele unchiu­lui său, Zaha­ria Creţu. Tot­o­dată, proas­pă­tul absol­vent al INJ, can­di­dat la fun­cţia de jude­că­tor, este fon­da­tor al com­pa­niei de trans­port “CRC Trans­port LLC”, cu sediul în Ala­bama, SUA, înre­gis­trată pe adresa 16 E 24TH Ave­nue Lot #17 Gulf Sho­res, AL 36542. Cor­ne­liu Creţu a înre­gis­trat firma de trans­port pe data de 29 noiem­brie 2012 şi l-a numit în cali­tate de admi­nis­tra­tor pe un văr de-al său, Roman Vulpe, sta­bi­lit în sta­tul Ala­bama de mai mulţi ani.”

În prezent, acesta activează în funcție de asistent judiciar la Judecătoria sectorului Centru.

În concursul pentru numirea în funcție de judecător la judecătoria sectorului Centru s-a înscris și Igor Balmuș, fost procuror în secția control al executării pedepselor și locurile de detenție din cadrul Procuraturii Generale.  La 31 martie curent Colegiul pentru selecția și cariera judecătorilor din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii a admis candidatura sa pentru suplinirea funcției vacante de judecător. Acesta a obținut 93 de puncte, rezultatul său fiind cel mai înalt, față de ceilalți 12 contracandidați. Precizăm că ZdG a scris anterior că Igor Balmuș este ginerele judecătoarei Dina Rotarciuc de la Curtea de Apel Chișinău.

De asemenea, mâine la CSM urmează a fi discutată prescripţia Ministerului Finanţelor privind rezultatele inspectării financiare complexe a activităţii economico-financiare a Judecătoriei Soroca și a Judecătoriei Buiucani, mun. Chișinău, dar și referitoare la înlăturarea iregularităților stabilite în cadrul inspectării financiare tematice a unor aspecte din activitatea economico-financiară a Judecătoriei Bălți.

În ședința de mâine, CSM va analiza se va pronunța și asupra demersurilor unor președinți ai instanțelor judecătorești, referitor la conferirea titlului onorific „Veteran al sistemului judiciar” unor magistrați.

Pe ordinea de zi figurează și cererile unor judecători/candidaţi la funcţia de judecător de remitere a materialelor Colegiului de evaluare şi/sau Colegiului de selecţie şi Comisia unică la INJ, pentru o eventuală promovare/numire în funcţie. Printre aceștia se numără și Viorica Alexeeva, Veaceslav Martînenco, Polina Hilotii și Dragoș Crigan, care acum două săptămâni și-au luat atestatul de absolvire al INJ.