Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Scrisoare deschisă adresată, de președintele…

Scrisoare deschisă adresată, de președintele CSM, ambasadorului SUA și șefului delegației UE

Victor Micu, președintele Consiliului Superior al Magistraturii  a publicat o scrisoare deschisă adresată lui Pirka Tapiola, șeful delegației Uniunii Europene în R. Moldova și lui James D. Pettit, ambasadorul SUA în R. Moldova cu referire la dosarul penal intentat pe numele Domnicăi Manole, judecătoare la Curtea de Apel Chișinău.

 ZdG redă mai jos, integral, scrisoarea semnată de Victor Micu, președintele Consiliului Superior al Magistraturii:

Stimați domni,

Am urmărit cu atenție reacțiile și îngrijorările pe care le-ați exprimat în ultima vreme în legătură cu ridicarea imunității și inițierea urmării penale pe numele judecătoarei Domnica Manole. Datorită faptului că, acest caz a generat o dezbatere în opinia publică, dar și mai multă confuzie, considerăm că este necesar să venim cu unele precizări pentru a clarifica unele aspecte și pentru a vă informa din prima sursă în legătură cu motivele care au stat la baza acestei decizii a CSM.

Astfel, în data de 31 mai a.c., Consiliul Superior al Magistraturii s-a reunit pentru a examina, într-o ședință închisă, așa cum este stipulat de lege, o cerere depusă de către Procurorul General interimar, în care acesta solicita ridicarea imunității judecătoarei Domnica Manole. În sprijinul acestei solicitări, Procurorul General a prezentat suficiente raționamente care ridicau îngrijorarea rezonabilă privind prezența unei rele intenții a judecătorului Domnia Manole la etapa examinării și emiterii hotărârii în dosarul la cererea de chemare în judecată înaintată de către Grupul de inițiativă pentru desfășurarea referendumului republican constituțional împotriva Comisiei Electorale Centrale, emisă la data de 14.04.2016, acesta fiind și motivul pentru care Consiliul Superior al Magistraturii a luat decizia ridicării imunității domniei sale.

Decizia Consiliului s-a luat prin respectarea prevederilor legale și a normelor în vigoare. Consiliul Superior al Magistraturii este o instituție independentă, cu autonomie sporită, garantată prin Constituția Republicii Moldova și legislația în vigoare, compusă dintr-o majoritate importantă de judecători (7 din 12 membri) și toți membrii acestuia, inclusiv reprezentanții societății civile, sunt oameni cu reputație integră, care respectă procedurile și moralitatea.

Consiliul a exprimat dorința de a aduce cât mai repede claritate în acest caz. Singurul mecanism prin care poate fi verificată și demonstrată lipsa sau existența unei rele intenții – este dovedirea nevinovăției sau a vinovăției persoanei acuzate în cadrul unui proces de investigație și de judecată legal, transparent, corect și neinfluențat de nimeni. De aceea, doresc să vă asigur că Consiliul Superior al Magistraturii va întreprinde și va veghea ca acest proces să fie unul cât se poate de transparent și echidistant. Sistemul judecătoresc fiind deopotrivă interesat de o astfel de evoluție a lucrurilor.

Mai mult decât atât, în cazul în care vor exista probe sau doar semnale că acest proces este derulat cu rea credință, Consiliul Superior al Magistraturii, va utiliza categoric toate instrumentele legale care îi sunt puse la dispoziție, pentru a preîntimpina și combate o astfel de practică.

În speranța că aceste informații au adus mai multă claritate, eu vă asigur de toată deschiderea mea și vă stau la dispoziție pentru a lămuri și alte aspecte cu privire la activitatea Consiliului Superior al Magistraturii.

Cu stimă și respect,

Președintele

Consiliului Superior al Magistraturii, Victor MICU

Citiți și: Declarația de presă a judecătoarei Domnica Manole

dar și: Cum justifică autorităţile dosarul penal pe numele magistratei Domnica Manole