Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Schimb de replici între Candu…

Schimb de replici între Candu și Brînzan: proiectul „Arena Chișinău” va ajunge pe masa procurorului general interimar

Schimbul de replici între ministrul Economiei și Infrastructurii, Vadim Brînzan, și fostul președinte al Parlamentului, democratul Andrian Candu, la subiectul „Arena Chișinău”, continuă.

După ce Andrian Candu a declarat că ministrul „tot dă din bară în bară”, cu referire la criticile aduse de acesta privind condițiile dezavantajoase pentru stat prin semnarea Contractului de parteneriat public-privat privind construcția „Arenei Chișinău”, Vadim Brînzan publică pe FB o explicație la subiect.

Potrivit ministrului Economiei și Infrastructurii, în Contractul de parteneriat public-privat statul se obligă să achite companiei care construiește „Arena Chișinău” 10 milioane de euro după finalizarea lucrărilor, iar restul banilor în următorii 11 ani, adică câte 3 milioane de euro anual.

„Facem un simplu calcul: Pentru a avea un profit de 3 mil. de EUR anual care să fie achitat companiei de construcții, e nevoie de un venit minim de 9 mil. EUR anual. 9 mil. EUR anul este egal cu aproximativ 180 mil. lei, împărțim această sumă la 12 luni = 15 mil. lei venit lunar; dacă împărțim la 30 zile = 500.000 lei venit zilnic și dacă presupunem că prețul mediu a unui bilet este de 100 de lei trebuie să vindem 5000 bilete pe zi. Dumneavoastră cunoașteți locuri de agrement din Moldova sau din regiune care vând 5000 de bilete pe zi? Eu nu”, explică ministrul Brînzan, care reiterează că cele 59 ha alocate de stat pentru proiect vor putea ajunge, fără implicarea statului, la persoane terțe, deoarece statul a gajat nu doar teritoriul de 10 ha pe care, la propriu, va fi edificată Arena Chișinău, dar întreg terenul.

Brînzan susține că s-a întâlnit cu Radu Lupan, fost consilier al lui Andrian Candu și membru PDM, care a semnat Contractul de parteneriat public-privat, în calidate de administrator al SRL-ului „Arena Chișinău”, iar acesta a declarat că nu ar fi citit până în prezent contractul, deoarece ar fi avut încredere în partid.

Potrivit spuselor ministrului, și vicepreședintele companiei care construiește Arena Chișinău, i-a spus că proiectul este unul de menire social-culturală și nu va putea niciodată să genereze 3 milioane de euro anual.

În prezent, susține Vadim Brînzan, sunt purtate discuții privind renegocierea contractului, iar dosarul privind proiectul respectiv va ajunge pe masa procurorilor.

În noiembrie 2018, ZdG a scris că, oficial, „Arena Chişinău” este construită de compania turcească „Summa”. În realitate, în proiect sunt implicate şi mai multe companii din R. Moldova. Autorităţile, dar şi compania turcească, nu au făcut publice numele subcontractanţilor, pe conturile cărora ajung milioane de lei din bugetul de stat.