Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Șase candidați, admişi la interviu…

Șase candidați, admişi la interviu pentru funcțiile de juriști secunzi la Grefa CtEDO. Cine sunt ei?

evz.ro

Șase candidați, înscriși la funcția de juriști secunzi la Grefa Curții Europene pentru Drepturile Omului (CtEDO), au fost admiși la interviu, după ce au susținut proba scrisă. 

Cei șase candidați admiși sunt:

Ludmila Petroman – șefa direcției avizarea actelor normative a Ministerului Justiției;

Dumitrița Bologan – magistru în drept, lector universitar  la Universitatea de Stat a Moldovei;

Diana Comerzan – consultantul principal al Secretariatului permanent al Comitetului național pentru combaterea traficului de fiinţe umane din cadrul Cancelariei de Stat;

Marin Gurin este fratele fostului Procuror General, Corneliu Gurin.  A fost promovat la funcția de agent guvernamental al R. Moldova la CtEDO în martie 2016, la puțin timp după demisia fratelui său de la Procuratura Generală, fiind atunci singurul candidat înscris la concurs. Însă, peste câteva luni, Gurin a cerut să fie suspendat din funcția din motive personale.

Printre candidații admiși la interviu sunt și avocații Marin Baltă şi Alexei Croitor.

Interviul va avea loc pe 3 octombrie, începând cu ora 9:00, la sediul Ministerului Justiției, bir. 227.

Juristul selectat urmare a concursului va fi asimilat unui jurist asistent la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) din Strasbourg (Franţa), însă nu va fi considerat drept angajat al Consiliului Europei. Activitatea profesională a acestuia ar putea fi limitată doar la asistenţa în exclusivitate la examinarea preliminară a cererilor împotriva R. Moldova şi doar pentru o perioadă determinată. Plus la aceasta, condiţiile de remunerare, garanţiile sociale, alte plăţi compensatorii şi durata activităţii se vor stabili în exclusivitate printr-un acord individual cu Guvernul R. Moldova şi nu va obliga în nici un fel CtEDO şi/sau Consiliul Europei. Termenul iniţial de activitate este de un an de zile cu posibilitatea extinderii acestuia în condiţiile stipulate printr-un nou acord între Guvern şi persoana selectată.