Robu întreabă CC dacă un deputat poate fi arestat pentru altceva decât ceea ce a încuviințat Parlamentul

Procurorul general interimar, Dumitru Robu, a depus miercuri, 25 septembrie, o sesizare la Curtea Constituțională (CC), solicitând interpretarea art. 70, alin. (3) din Constituția Republicii Moldova. Mai exact, acesta le cere judecătorilor să precizeze dacă „poate fi un deputat reținut, arestat, percheziționat sau trimis în judecată, în cadrul procesului penal, dacă încuviințarea Parlamentului a avut drept obiect un capăt de acuzare, iar ulterior au fost administrate probe care stau la baza și altor capete de acuzare în materie penală”.

Șeful Procuraturii Generale menționează că sesizarea a fost depusă pentru a evita situațiile în care lipsa unei certitudini de interpretare ar putea constitui temei de eschivare a unor persoane de la răspundere penală pentru comiterea unor fapte cu grad avansat de pericol social.

„Rămâne neclară și incertă situația în care Parlamentul a acceptat efectuarea acțiunilor procesuale și transmiterea cauzei penale în judecată în privința unui deputat, dar în cadrul urmăririi penale au fost administrate probe care indică la comiterea și altor infracțiuni de către deputatul în cauza. La concret, interpretarea urmează să aibă că obiect faptul dacă mai este necesară încuviințarea Parlamentului pentru fiecare capăt de acuzare în materie penală sau este suficientă încuviințarea acordată inițial. (…) Odată cu avansarea investigațiilor, adică efectuarea completă și obiectivă, sub toate aspectele a urmăririi penale, se pot constată noi fapte infracționale și, pe cale de consecință, în mod obligatoriu urmează a fi completată învinuirea adusă”, argumentează autorul sesizării.

Conform art. 71, alin. (3) din Constituția Republicii Moldova, „deputatul nu poate fi reţinut, arestat, percheziţionat, cu excepţia cazurilor de infracţiune flagrantă, sau trimis în judecată fără încuviinţarea Parlamentului, după ascultarea sa”.

Săptămâna trecută, Parlamentul a încuviințat ridicarea imunității deputaților Marina Tauber, Reghina Apostolova, Vladimir Cebotari și Petru Jardan.

Foto: Ecaterina Alexandr/ZdG


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *