Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Replica magistratului Nicolae Pasecinic, acuzat…

Replica magistratului Nicolae Pasecinic, acuzat de o membră CSM de analfabetism juridic

Magistratul Nicolae Pasecinic, care acum două zile a fost eliberat din sistem printr-o decizie luată de magistrații Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), a venit cu o replică la acuzațiile membrei CSM, Nina Cernat, care a acuzat că judecătorul ar avea analfabetism juridic. Pasecinic spune că membrul CSM a dat citirii unui pasaj dintr-o scrisoare anonima, atunci când a venit cu această acuzație.

„Menționez că această scrisoare anonimă a fost expediată și ex-președintelui R. Moldova Igor Dodon pe data de 16.06.2020. Totodată, țin să precizez că textul din scrisoarea anoniăa a fost copiat la indigo de către cetățeanul Gordienco Mihail, care nu este și nu a fost parte pe dosar în cadrul unui proces de judecată  la judecătorul Pasecinic Nicolae, și trimis în adresa CSM-ului cu scopul de a defăima și de a denigra imaginea mea”, se arată în replica magistratului.

Pasecinic spune că, Colegiul de evaluare a performanțelor judecătorilor a apreciat activitatea sa de doua ori cu calificativul „foarte bine” și în privința sa nu au fost intentate proceduri disciplinare.

„Citez: “În perioada de 5 ani de activitate a judecătorului  Pasecinic Nicoale i-au fost repartizate 1.516 cauze dintre care contestate 50 cauze, din cele 50 de cauze contestate doar  11 cauze au fost casate ceea ce reprezintă 0,73% din toate cauzele examinate. Făcând această analiză se constată  cu certitudine că judecătorul Pasecinic  Nicolae are cunoștințe temeinice în domeniul dreptului. Este regretabil că, în statul R. Moldova, o scrisoare anonimă scrisă din interese ascunse și obscure în privința unui judecător poate sta la baza eliberării din funcție”, se arată în replica Nicolae Pasecinic.

Magistratul mai comunică că, membra CSM, Nina Cernat, era obligată în temeiul art.11 alin.(1), lit.b) din Legea nr.947 din 19 iulie 1996 cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii, în ședința din 19 ianuarie 2021, să asigure ocrotirea drepturilor și libertăților, onoarei și demnității sale în calitate de magistrat, ceea ce nu a făcut.

„Nerespectarea acestor obligațiuni legale, pot atrage după sine ridicarea mandatului membrului CSM, Nina Cernat, în baza art.12 alin.(2) lit.c) din Legea cu privire la CSM”, spune Nicolae Pasecinic.

Membrii CSM au analizat marți Nota informativă a Inspecției judiciare, referitor la respingerea de către președintele R. Moldova a candidaturii lui Nicolae Pasecinic, propuse de CSM pentru numirea în funcția de judecător până la atingerea plafonului de vârstă, precum și la cererea ultimului de propunere repetată.

Pasecinic a primit mai multe critici pentru activitatea avută, iar magistrata Nina Cernat l-a acuzat de analfabetism  juridic.

Într-un final, membri CSM au aprobat eliberarea acestuia din sistem.

Fostul șef de stat nu a semnat decretul de numire al acestuia, iar în luna septembrie 2020 fostul președinte interimar al CSM, Anatol Pahopol, a expediat o scrisoare către șeful statului și i-a cerut, din numele CSM, să îi numească în funcție. Ulterior, un grup de cinci magistrați ai Consiliului au expediat o altă scrisoare Președinției prin care condamnă acțiunea lui Pahopol și susțin că aceasta ar fi unilaterală.

Atunci, Pahopol spunea că scopul expedierii scrisorii sale a fost de a concretiza la Președinție dacă judecătorul va fi sau nu numit.