Principală  —  IMPORTANTE   —   Acuzat de analfabetism juridic, magistratul…

Acuzat de analfabetism juridic, magistratul Nicolae Pasecinic a fost eliberat din sistem

Magistratul Nicolae Pasecinic a fost eliberat din sistem. Decizia a fost luată în cadrul ședinței de marți a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), după analiza notei informative a Inspecției judiciare, solicitată după ce fostul președinte Igor Dodon a refuzat numirea acestuia în funcție până la atingerea plafonului de vârstă. Membra CSM, Nina Cernat, a acuzat că judecătorul ar avea analfabetism juridic.

Membrii CSM au analizat marți Nota informativă a Inspecției judiciare, referitor la respingerea de către președintele R. Moldova a candidaturii lui Nicolae Pasecinic, propuse de CSM pentru numirea în funcția de judecător până la atingerea plafonului de vârstă, precum și la cererea ultimului de propunere repetată.

Pasecinic a primit mai multe critici pentru activitatea avută, iar magistrata Nina Cernat l-a acuzat de analfabetism  juridic.

Într-un final, membri CSM au aprobat eliberarea acestuia din sistem.

Fostul șef de stat nu a semnat decretul de numire al acestuia, iar în luna septembrie 2020 fostul președinte interimar al CSM, Anatol Pahopol, a expediat o scrisoare către șeful statului și i-a cerut, din numele CSM, să îi numească în funcție. Ulterior, un grup de cinci magistrați ai Consiliului au expediat o altă scrisoare Președinției prin care condamnă acțiunea lui Pahopol și susțin că aceasta ar fi unilaterală.

Atunci, Pahopol spunea că scopul expedierii scrisorii sale a fost de a concretiza la Președinție dacă judecătorul va fi sau nu numit.