Principală  —  IMPORTANTE   —   Reacția PG, după ce CSJ…

Reacția PG, după ce CSJ a dispus strămutarea dosarului în care este cercetat Ilan Șor: „Deși soluția este irevocabilă, Procuratura dezaprobă modul în care instanța a interpretat normele procesual penale”

Procuratura Generală a R. Moldova (PG) anunță printr-o notă informativă că dezaprobă hotărârea Curții Supreme de Justiție (CSJ) prin care s-a dispus strămutarea judecării cauzei penale de la Curtea de Apel (CA) Cahul la Curtea de Apel (CA) Chișinău în privința lui Ilan Șor, deputatul condamnat în 2017 la şapte ani şi şase luni de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani.

Reprezentanții PG susțin că „ajunsă practic în faza de finalizare a judecării cazului, după prezentarea deopotrivă a probelor acuzării și ale apărării, audierii martorilor și examinarea materialelor, instanța de apel din Chișinău urmează să reia examinarea speței de la bun început”.

„După 3 ani și 4 luni de examinare a dosarului la Curtea de Apel Cahul, astăzi, Curtea Supremă de Justiție a decis strămutarea dosarului de învinuire a lui Ilan Șor, înapoi la Curtea de Apel Chișinău. Este de menționat că fiecare motiv invocat de apărare, luat individual, a fost obiect de examinare al celor 9 cereri anterioare de strămutare, iar CSJ le-a dat aprecierea corespunzătoare, respingând cererile. În premieră CSJ își motivează decizia printr-o „suspiciune colectivă de imparțialitate, raportat la pretinsele fapte care au întemeiat concluzia” pentru a reîntoarce dosarul în instanța inițială.

„Deși, soluția CSJ este irevocabilă, Procuratura Generală dezaprobă modul în care instanța supremă a interpretat normele procesual penale și le-a raportat circumstanțelor de fapt ale speței, or și cea din urmă cerere de strămutare, considerăm că urma a fi respinsă pe motive de repetitivitate (…) Conform prevederilor legislației procesual penale, examinarea cererii la CSJ se desfășoară fără participarea procurorului”, se arată în nota informativă a Procuraturii.

Vineri, 20 august, după 10 tentative eșuate, magistrații CSJ au admis cererea înaintată de către avocatul Denis Calaida și au dispus strămutarea judecării cauzei penale de la Curtea de Apel (CA) Cahul la Curtea de Apel (CA) Chișinău în privința lui Ilan Șor, deputatul condamnat în 2017 la şapte ani şi şase luni de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani.

Încheierea a fost pronunțată de către Colegiul penal al CSJ în componența magistraților – Nadejda Toma, Ion Guzun și Anatolie Țurcan.

Detalii aici: ULTIMA ORĂ/ După 10 tentative eșuate, CSJ admite strămutarea dosarului în care este cercetat Ilan Șor: de la Curtea de Apel Cahul la Curtea de Apel Chișinău

Șor, care acum doi ani a fugit din R. Moldova și este anunțat în căutare, este deputat în Parlamentul de la Chișinău pe listele Partidului Politic Șor, fiind ales și președintele acestei fracțiuni parlamentare.

Pe 4 august curent, pentru a zecea oară, avocații lui Ilan Șor, condamnat în 2017 la şapte ani şi şase luni de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani, au cerut strămutarea judecării cauzei penale în privința lui Șor, de la Curtea de Apel (CA) Cahul, la o altă instanță egală în grad. Și de această dată magistrații Curții Supreme de Justiție (CSJ) au respins ca neîntemeiată solicitarea apărătorilor lui Șor.

Reţinut în mai 2015, Ilan Şor a fost condamnat în 2017 la şapte ani şi şase luni de închisoare pentru escrocherie şi spălare de bani, dar instanţa a dispus ca pedeapsa să intre în vigoare doar după ce va deveni definitivă.

Pe 12 februarie 2018, după aproape opt luni de blocaj la Judecătoria Chișinău și Curtea de Apel (CA) Chișinău, dosarul de escrocherie și spălare de bani pe numele lui Șor a ajuns pe masa Curții de Apel Cahul. Soarta lui Șor în instanța de apel urmând a fi decisă de trei magistrați: Evghenii Dvurecenschi, Nina Veleva și Vitalie Movilă, ultimul fiind președinte al completului de judecată. Între timp Nina Veleva a demisionat din sistem și în dosarul lui Șor a fost înlocuită cu Tudor Berdilă.

Dosarul a fost transmis în gestiunea celor trei după ce președintele CA Chișinău, Ion Pleșca, a invocat la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) că în instanța pe care o conduce, care numără 56 de magistrați, dintre care 21 fac parte din Colegiul penal, nu sunt decât doi judecători compatibili pentru a examina cauza. Spre deosebire de CA Chișinău, la Cahul există doar un singur colegiu, format din două complete de judecători, care examinează atât cauze penale, cât și civile, comerciale și de contencios administrativ.

Ilan Șor, în privința căruia este aplicată interdicția de a părăsi țara, a apărut în spațiul public pentru ultima oară la 12 iunie 2019, în cadrul unei conferințe de presă. Se întâmpla cu două zile înainte ca Partidul Democrat din Moldova (PDM) să cedeze puterea și să treacă în opoziție.

Pe 30 iulie 2019, Ministerul Afacerilor Interne a declarat că Ilan Șor a părăsit ilegal țara și că a fost anunțat în căutare națională și internațională. La 15 august 2019, la solicitarea procurorului general interimar, Dumitru Robu, deputații l-au lipsit pe Ilan Șor de imunitate parlamentară.

Câteva zile mai târziu, respectivul dosar a fost conexat cu o cauză penală aflată pe masa Procuraturii Anticorupție încă din 4 decembrie 2014 și care vizează devalizarea sistemului bancar din R. Moldova, „prin sustragerea mijloacelor bănești în proporții deosebit de mari din activele Băncii de Economii, Băncii Sociale și Unibank și comiterea altor fapte penale în scopul realizării intereselor personale și de grup”.

Pe 23 august 2019, șeful oficiului INTERPOL din R. Moldova declara pentru ZdG că Ilan Șor se află în Israel, stat al cărei cetățenie o deține.

La 30 iulie 2019, Ministerul Afacerilor Interne a declarat că Ilan Șor a părăsit ilegal țara și că a fost anunțat în căutare națională și internațională.

La 15 august 2019, la solicitarea procurorului general interimar de atunci, Dumitru Robu, deputații l-au lipsit pe Ilan Șor de imunitate parlamentară.