Principală  —  IMPORTANTE   —   Reacția PCCOCS la declarațiile unui…

Reacția PCCOCS la declarațiile unui om de afaceri care susține că este proprietarul celor peste 1,5 milioane de euro depistați la vamă

Foto: Facebook/Adrian Dulgheru

La aproape o lună după ce Serviciul Vamal a depistat peste 1,5 milioane de euro ascunși într-un tir, un tânăr moldovean, Adrian Dulgher, plecat de mai mult timp în Marea Britanie, apare în spațiul public și se declară proprietar al banilor. Omul de afaceri spune că din cauza COVID-19 nu a putut să ajungă în R. Moldova la timp pentru a declara banii, însă nu oferă o explicație a deciziei de a împacheta și ascunde cei peste 1,5 milioane de euro într-un tir.

Reprezentanții Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) spun că Dulgheru a luat legătura cu autoritățile prin intermediul poștei electronice, acesta din urmă susținând că lui îi aparțin banii la vamă. Procurorii menționează că vor investiga această versiune, iar urmărirea penală continuă pe acest caz.

„Suma aceasta a fost una de-a mea. Am obținut-o dintr-o afacere de-a mea din Africa și am trimis-o spre Moldova, ca să continui investițiile în agricultură”, a declarat Adrian Dulgheru pentru ProTV Chișinău.

Tânărul invocă faptul că banii nu au fost declarați din cauza pandemiei COVID-19, fiind în imposibilitate de a se prezenta la vamă. Acesta le-a spus însă jurnaliștilor că la 11 mai s-a prezentat în fața oamenilor legii, însoțit de avocați, pentru a demonstra proveniența banilor.

Reacția PCCOCS

„Cetățeanul Adriano Dulgher a adresat o cerere, prin poșta electronică, la PCCOCS, din care ar rezulta că el are apartenență la cele peste 1,5 milioane depistate la vama Leușeni, în aprilie curent. Respectiv, aceasta a impus necesitatea audierii lui în calitate de bănuit, cu garantarea drepturilor procesuale. Procurorii PCCOCS vor investiga și această versiune. Urmărirea penală continuă, în vederea stabilirii tuturor circumstanțelor faptei investigate. Odată cu apariția a noi detalii pe acest dosar, vom informa publicul larg”, a declarat pentru Ziarul de Gardă comunicatorul PCCOCS, Emil Gaitur.

Cine este Adrian Dulgher

Pe profilul său de Linkedin, Adrian Dulgher a afișat o serie de companii la care este fondator sau cofondator.

„Adrian Dulgher are o mare expunere în lumea afacerilor din Europa de Est și Marea Britanie de peste o jumătate de deceniu. Vorbește la universități și îi ajută pe tinerii antreprenori să facă măsuri pentru ca viziunile lor să devină realitate” – este trecut la rubrica „despre mine” de pe profilul omului de afaceri.

Potrivit Registrului companiilor din Marea Britanie, Dulgher figurează în calitate de director al mai multor companii, cum ar fi, de exemplu, Ledgers Capital Limited, One Lower Grosvenor Place Limited, Froggy Heart Limited etc. Tot în calitate de director, Dulgher figurează și la compania Raad Limited, un îl are în calitate de partener pe un cetățean al Indiei pe nume Raksha Ram. Pe site-ul companiei sunt indicate mai multe proiecte realizate în India, Africa, Marea Britanie, România și R. Moldova.

În R.Moldova, compania lui Dulgher a fost subcontractor cu Sumitomo Electric Bordnetze SE (SEBN), un producător global în domeniul industriei automotive.

Serviciul Vamal a depistat la 18 aprilie, la intrarea în punctul vamal Leușeni, într-un TIR de marca Mercedes, pachete pline cu valută nedeclarată. Conform procedurilor, TIR-ul a fost supus verificărilor, iar în timpul controlului de rigoare, vameșii au depistat în cabina șoferului mai multe pachete și cutii cu bancnote de 20 și 50 de euro, nedeclarați.

ZdG a constatat că tirul în care a fost depistată suma de bani aparține companiei de transport internațional de mărfuri „Disofi-Trans” SRL. Aceasta efectuează curse regulate spre Cehia, Serbia, Bulgaria, Grecia și Germania.

Anterior, în presă s-a vehiculat că banii ar fi provenit din contrabanda cu țigări și ar fi aparținut fraților Tătăroi/Mardari, originari din Băcioi.

Recent, Curtea de Apel Chișinău a admis demersul PCCOCS și a dispus plasarea în arest preventiv, pentru 30 de zile, a șoferului de tir în care au fost depistați cei peste 1,5 milioane euro la postul vamal Leușeni.