Principală  —  IMPORTANTE   —   Reacția fostului președinte al R.…

Reacția fostului președinte al R. Moldova, Igor Dodon, după ce soția sa, Galina Dodon, a fost recunoscută în calitate de complice în dosarul „Kuliok”: „Sumele fabuloase de îmbogățire ilicită desenate de procurori sunt niște speculații și minciuni rușinoase”

Sursa foto: Facebook/ Dodon Igor

După ce procurorii anticorupție i-au înaintat Galinei Dodon învinuirea de complicitate în dosarul de îmbogățire ilicită, denumit generic „Kuliok”, soțul acesteia, fostul președinte al R. Moldova, Igor Dodon, bănuit de corupere pasivă, acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală, trădare de patrie și îmbogățire ilicită, a scris o postare în care menționează că „acesta este un dosar penal politic pentru reprimarea oponenților politici și a opoziției”.

În postarea sa, socialistul Igor Dodon scrie că „procurorii Maiei Sandu au decis să facă presiune asupra soției” sale după ce au înțeles că pe el nu-l vor putea „doborî”.

„Așa cum era și de așteptat, înțelegând faptul că nu mă vor putea doborî, procurorii Maiei Sandu au decis să facă presiune asupra soției mele, familiei, părinților, celor apropiați. Aceasta este o dovadă a agoniei, slăbiciunii și lipsei unor argumente palpabile din partea procuraturii controlate de guvernare. Declar încă o dată: acesta este un dosar penal politic pentru reprimarea oponenților politici și a opoziției. Iar comanditarii și executorii acestei nelegiuiri juridice vor răspunde pentru faptele lor în conformitate cu legea. Eu și rudele mele nu am încălcat legea, nu deținem alte active în afară de cele declarate oficial, fapt ce va fi confirmat detaliat în cadrul anchetei. Sumele fabuloase de îmbogățire ilicită desenate de procurori sunt niște speculații și minciuni rușinoase. Ei au adunat bunurile care aparțin altor persoane și rude, care au confirmare documentară a surselor de venit și le-au prezentat publicului ca fiind ale mele personale.
Nimic nu le va reuși. Vom rezista acestor fărădelegi și vom demonstra tuturor că represiunile politice din partea autorităților se vor solda cu un eșec”, a scris Dodon pe pagina sa de Facebook.

Ziarul de Gardă a solicitat o reacție din partea reprezentanților instituției prezidențiale. Deocamdată nu am primit un răspuns.

Galina Dodon, soția fostul președinte al R. Moldova, socialistul Igor Dodon, s-a prezentat joi, 16 iunie, în fața Procuraturii Anticorupție (PA) pentru audierii în dosarul denumit generic „Kuliok”. Potrivit deciziei procurorilor anticorupție, Galina Dodon a fost recunoscută în calitate de complice în dosarul de îmbogățire ilicită, pornit pe numele soțului său, Igor Dodon, și are interdicția de a părăsi țara pe un termen de 60 de zile.

Potrivit procurorei Mariana Cherpec, purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Generale (PG), în cadrul audierilor în calitate de învinuită, Galina Dodon, nu și-a recunoscut vina în săvârșirea infracțiunii incriminate, refuzând să facă careva declarații referitor la circumstanțele cazului investigat.

Fostul președinte al R. Moldova, socialistul Igor Dodon se află în arest la domiciliu. Dodon a fost reținut pe 24 mai, după ce procurorii anticorupție au efectuat zece percheziții, timp de mai bine de zece ore, la mai multe locații deținute de Dodon și rudele lui.

Perchezițiile au avut loc la Sadova, la casa părintească și la casa lui Igor Dodon din Chișinău, la baza de odihna din Sadova „Sadovo”, la Molovata, pe malul Nistrului, acolo unde familia lui Dodon a investit într-o altă baza de odihnă, la sediul fundațiilor fostului președinte socialist al R. Moldova, inclusiv la sediul Uniunii de Afaceri Moldo-Rusă, unde Dodon este președinte. 

În cadrul descinderilor, procurorii au depistat bunuri și bani în sumă de zeci de milioane de lei, iar în una din locațiile supuse perchezițiilor au fost depistate peste 600 de mii de lei, 17 mii de euro și 1000 de dolari.  

Procurorii au găsit și o recipisă pe care era indicat că soția lui Igor Dodon a plătit în august 2021, 25 de mii de euro, bani cash, drept arvună pentru utilaj de bucătărie. Ziarul de Gardă a identificat persoana care a semnat această recipisă. Aceasta ne-a oferit detalii despre tranzacție. Urmele duc spre cumnatul ex-președintelui, reținut de procurori în timp ce înghițea o recipisă, și spre o bază de odihnă „all inclusive” de pe malul Nistrului, achiziționată vara trecută.