Principală  —  IMPORTANTE   —   Reacția CSP după ce ministrul…

Reacția CSP după ce ministrul Justiției a anunțat că a înregistrat un proiect cu privire la modificărea Legii Procuraturii

„Consiliul Superior al Procurorilor este profund contrariat de modul în care, în ultima perioadă, este atacată instituția Procuraturii prin acuzații grave, care, însă nu au nici un suport juridic și sunt de esență manipulatorie”. Este reacția reprezentanților CSP, după ce marți, 10 august, ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a anunțat că a înregistrat un proiect cu privire la modificarea Legii Procuraturii.

Nota emisă de CSP:

„Consiliul Superior al Procurorilor este profund contrariat de modul în care, în ultima perioadă, este atacată instituția Procuraturii prin acuzații grave, care, însă nu au nici un suport juridic și sunt de esență manipulatorie. În condițiile șirului interminabil de învinuiri nefondate și informații distorsionate despre activitatea procurorilor, emise în spațiul public de către reprezentanții forțelor de guvernare, atestăm că se periclitează ordinea de drept a țării, care stabilește clar regulile separației puterilor în stat și colaborarea acestora.

Astfel, drept o reacție firească, Consiliul Superior al Procurorilor subliniază importanța respectării de către toate autoritățile publice a standardelor europene referitoare la activitatea Procuraturii și, în acest sens, pentru a asigura informarea justă a societății notăm că se va menține fermă, prin toate mijloacele prevăzute de lege, poziția constituțională de garant al independenței și imparțialității procurorilor.      

Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a anunțat marți, 10 august, că a înregistrat un proiect de lege în legătură modificarea Legii cu privire la Procuratură care prevede unele mecanisme de evaluare a activității procurorului general și de instituire a răspunderii disciplinare a acestuia. Potrivit lui Litvinenco, proiectul prevede „posibilitatea eliberării din funcție a procurorului general în cazuri întemeiate la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor”.

După anunțul făcut de către Litvinenco și Procuratura Generală au venit cu precizări pe marginea acestui subiect.

Nivelul înțelegerii de către actuala guvernare a principiilor statului de drept este neașteptat de slab și, la moment, nu vedem rostul de a mai comenta ceva. Răspunsul Procuraturii la orice atentat asupra independenței sale instituționale și procesuale va fi proporțional gravității unor astfel de atacuri”, se menționează într-o notă emisă de Procuratura Generală.

Conform articolului 125 din Constituția R. Moldova, procurorul general este numit în funcţie de către preşedintele R. Moldova, la propunerea CSP, pentru un mandat de 7 ani, care nu poate fi reînnoit.

Alexandr Stoianoglo a fost numit în funcția de procuror general al R. Moldova în luna noiembrie a anului 2019.

Pe 23 aprilie 2021, lui Alexandr Stoianoglo, i-a fost retrasă paza și protecția de stat. În 2020, procurorul general declara că atât el cât și familia sa sunt păziți 24 de ore din 24 de ofițeri ai Serviciului de Pază și Protecție de Stat (SPPS). 

Alexandr Stoianoglo a fost deputat și vicepreședinte al Parlamentului, fiind ales pe listele Partidului Democrat din Moldova (PDM). Stoianoglo a intrat în politică în 2001, când a candidat pe listele PDM la funcția de deputat, fiind pe locul 8, în lista condusă de Ion Sturza, dar din care făceau parte și Dumitru Diacov sau Vladimir Filat. Relansarea în politică s-a produs după evenimentele din aprilie 2009, fiind, iarăși, al 8-lea în lista PDM la parlamentarele din iulie 2009. Imediat după alegeri, Stoianoglo a fost promovat în funcția de vicepreşedinte al Parlamentului. Și la parlamentarele anticipate din noiembrie 2010, Stoianoglo a candidat din partea PDM, fiind al 11 în lista electorală, pe primele două locuri aflându-se Marian Lupu și Vladimir Plahotniuc. Stoianoglo a ajuns deputat și a fost ales președinte al Comisiei securitate națională, apărare şi ordine publică.