Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Profesori, acuzaţi de falsificarea actelor…

Profesori, acuzaţi de falsificarea actelor de şcolarizare

Procuratura raionului Hînceşti a finalizat urmărirea penală şi a expediat instanţei de judecată cauza penală de învinuire a patru profesori ai Centrului pentru Pregătirea Şoferilor Armatei Naţionale (CPŞAN), filiala Hînceşti de confecţionarea, deţinerea şi folosirea documentelor oficiale false.

Respectivul proces penal a fost pornit după ce Procuratura din Hînceşti a fost sesizată despre ilegalităţile comise în cadrul acestei instituţii de învăţământ la eliberarea actelor de şcolarizare, iar procurorii au iniţiat investigaţii care au confirmat abaterile grave de legislaţie, admise de unii profesori.

Probele acumulate de procurori au relevat că, în intervalul lunilor mai – septembrie 2013 administraţia filialei din Hînceşti a CPAŞAN a eliberat certificate de absolvire a instituţiei de către un grup, format din 5 studenţi, care, în realitate erau plecaţi peste hotarele țării.

Conform rapoartelor de expertiză, respectivii profesori au falsificat contractele de studii, evidenţa şi reuşita în registrele de evidenţă a lecţiilor şi procesele-verbale ale şedinţelor de examinare pentru susţinerea examenilor de absolvire a candidaţilor în conducători de autovehicule pe numene celor cinci „absolvenţi”. După care au primit Certificate de şcolarizare pentru conducerea autovehiculelor de categoria „A,B,C, D şi E”.

Ulterior, în cadrul examinării în vederea obţinerii permisului de conducere, „absolvenţii” au picat proba teoretică, fiind apreciaţi cu calificativul „RESPINS”.

Procuratura din Hînceşti a expediat cauza penală de învinuire a profesorilor spre examinare Judecătoriei raionale, iar dacă vor fi recunoscuţi vinovaţi, ei riscă amenzi de pînă la 6 mii lei sau pînă la 200 de ore de muncă neremunerată în folosul comunităţii, sau închisoare de pînă la 2 ani.

De asemenea, Procuratura a sesizat Ministerul Apărării asupra lichidării încălcărilor depistate în procesul pregătirii şoferilor pentru Armata Naţională, solicitînd întreprinderea măsurilor suplimentare de combatere a ilegalităţilor de acest gen, cu informarea asupra soluţiilor adoptate.

Procurorii anunţă că vor solicita condamnarea inculpaţilor la pedepse maxime, prevăzute de legislaţie pentru comiterea unor astfel de infracţiuni.