Principală  —  IMPORTANTE   —   Procurorul general interimar solicită suspendarea…

Procurorul general interimar solicită suspendarea din funcție a doi procurori PCCOCS, cercetați în dosarul lui Stoianoglo și care anterior au cerut achitarea totală a lui Platon în dosarul frauda bancară

Colaj ZdG

Procurorul general interimar Dumitru Robu a solicitat Consiliului Superior al Procurorilor suspendarea din funcție a doi procurori de stat din cadrul Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) Elena Ceruța și Dumitru Raileanu, cercetați penal pentru depășirea atribuțiilor de serviciu în dosarul procurorului general suspendat Alexandr Stoianoglo și cei care au renunțat la învinuirea adusă controversatului om de afaceri Veaceslav Platon în dosarul frauda bancară.

Cei doi procurori PCCOCS, Elena Ceruța și Dumitru Raileanu, care au gestionat dosarul de rejudecare în cazul controversatului om de afaceri Veaceslav Platon, sunt cercetați în dosarul procurorului general suspendat Alexandr Stoianoglo în partea ce ține de retragerea acuzațiilor în privința controversatului om de afaceri Veaceslav Platon. Demersurile cu privire la suspendarea din funcție a celor doi acuzatori de stat urmează a fi examinate marți, 22 februarie, de către membrii Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), cu începere de la ora 10:00.

Procurorii Elena Ceurța și Dumitru Raileanu au gestionat dosarul controversatului om de afaceri Veaceslav Platon, condamnat în 2017 la 18 ani de închisoare pentru că ar fi obținut, prin scheme ilegale, aproximativ 1 miliard de lei de la Banca de Economii a Moldovei (BEM). La 14 iunie 2021, în cadrul ședinței de judecată Elena Ceruța a anunțat că renunță la toate capetele de acuzare aduse lui Platon. Atunci, magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, l-au achitat pe Platon. Detalii aici

Elena Ceruța și-a început cariera de procuroră în 2008 în cadrul Procuraturii sectorului Botanica. În 2016, prin ordinul Procurorului General din 2016, Ceruța a fost numită în funcția de procuroră în cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS).

În octombrie 2021, ZdG a scris că Elena Ceruța, procurora din cadrul PCCOCS a fost exclusă din Comisia de membri de organizare a alegerilor în Colegiile din subordinea Consiliului Superior al Procurorilor (CSP).

La 18 octombrie 2021, procurorii din cadrul Procuraturii Anticorupție au descins cu percheziții în birourile acuzatorilor de stat din cadrul PCCOCS, Dumitru Raileanu și Elena Ceruța. Potrivit PA, perchezițiile au fost determinate de probatoriul administrat până în prezent în cadrul urmăririi penale în cazul procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo. Detalii aici

Dumitru Raileanu activează în Procuratură din 2010. În 2016, Raileanu a fost numit în funcția de procuror în cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale. Dumitru Raileanu, unul dintre acuzatorii de stat din cadrul PCCOCS care instrumentează dosarul „angajările fictive din cadrul Direcției 5” în care sunt cercetați Dorin Damir, finul de cununie al fostului lider democrat Vladimir Plahotniuc și Valeriu Cojocaru, șeful suspendat al IP Bălți, este anchetat penal pentru amestec în înfăptuirea justiției. Detalii aici

Controversatul om de afaceri, Veaceslav Platon, condamnat în 2017 la 18 ani de închisoare pentru că ar fi obținut, prin scheme ilegale, aproximativ 1 miliard de lei de la Banca de Economii a Moldovei (BEM), apoi eliberat și rejudecat, a fost achitat la 14 iunie 2021, de către magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, în dosarul fraudei bancare. 

Veaceslav Platon a fost eliberat din penitenciar la 15 iunie 2020, după ce Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, a admis integral demersul procurorului general, Alexandr Stoianoglo, privind suspendarea executării pedepsei de către acesta.