Principală  —  IMPORTANTE   —   Procurorul Andrei Balan va examina…

Procurorul Andrei Balan va examina totuși acțiunile lui Alexandr Stoianoglo în legătură cu expulzarea celor șapte cetățeni turci. PA a respins declarația de abținere a procurorului

Procuratura Anticorupție informează că, acțiunile procurorului general suspendat Alexandr Stoianoglo, care au la bază sesizarea ex-deputatei în Parlamentul R. Moldova Inga Grigoriu, vor fi examinate de procurorul desemnat de Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) Andrei Balan.

Prin ordonanța emisă la 22 noiembrie curent, de procurora șefă interimară a PA, s-a dispus respingerea declarației de abținere de la examinarea sesizării înaintată de procurorul desemnat, ca fiind neîntemeiată.

Pe 18 noiembrie curent, CSP l-a desemnat pe Andrei Balan, procuror în cadrul PA, să investigheze sesizarea depusă de către ex-deputata Platformei Demnitate și Adevăr (DA), Inga Grigoriu, privind acțiunile procurorului general Alexandr Stoianoglo în legătură cu expulzarea celor șapte cetățeni turci.

Pe 22 noiembrie curent, CSP a decis să remită PA cererea procurorului Andrei Balan care a depus declarație de abținere.

Acum trei ani autoritățile R. Moldova au desfășurat o operațiune prin care, în doar câteva ore, șapte angajați turci de la rețeaua de licee Orizont” au fost reținuți și expulzați în Turcia. Toți cetățenii turci au primit sentințe cu închisoarea. Din septembrie 2020, cauza penală se află pe rol la Curtea de Apel Chișinău, dupa ce soția lui Feridun Tufekci – directorul filialei liceului Orizont din Ceadâr-Lunga care a fost expulzat acum trei ani împreună cu alți 6 cetățeni turci a atacat la CA Chișinău sentința secretă de condamnare a fostului șef SIS Vasile Botnari – singurul figurant în dosar.

Pe 11 iunie 2019, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a emis o hotărâre prin care declara că R. Moldova a încălcat drepturilor cetățenilor străini care au fost expulzați de pe teritoriul R. Moldova în septembrie 2018. CEDO a constatat violarea articolelor 5.1 și 8, din Convenția pentru Drepturile Omului și a decis că Guvernul R. Moldova va trebui să achite câte 25 de mii de euro pentru cinci din cei șapte cetățeni turci, ale căror drepturi au fost încălcate.